Vijf zwaantjes op EK inline skaten in Portugal

De Belgische delegatie voor het EK in Portugal. © (Foto GF)
Redactie KW

De Federação de Patinagem de Portugal zal dit jaar in samenwerking met de ‘Associação de Patinagem de Aveiro’, de club ‘ Associação Desportiva Arsenal de Canelas’ en de gemeente Estarreja het EK Inline skaten voor Jeugd, Junioren en Senioren organiseren. Het EK begon op 18 juli en eindigt op 25 juli.Voor Zwaantjes Roller Club – 5 leden. Lotte Verburgh (jeugd dames), Fran Vanhoutte (junior dames), Milan Brissinck en Jolan Brissinck(junior heren), Indra Médard (senior heren). De begeleiding ligt in handen van coach Kwinten Tas.

De inline skaters hebben een tijdje moeten wachten op een groot toernooi. Twee jaar geleden is het alweer dat het laatste EK afgewerkt werd. In 2020 werd het toernooi om bekende redenen niet gehouden, nu is Canelas in Portugal het toneel van de EK Inline skaten. Wat staat er op het programma en wie doen er allemaal mee? Schaatsen.nl blikt alvast vooruit.

Sinds 1989 worden de Europese kampioenschappen inline skaten in de huidige vorm georganiseerd. De eerste editie in 1989 van het EK, in zijn huidige vorm, vond plaats op het eiland Pico (Portugal). Traditioneel is het toernooi opgedeeld in wedstrijden op de piste en op de weg. Deze worden van elkaar gescheiden door een rustdag. Op de slotdag staat de marathon op het programma.

Het EK werd vijf keer in Portugal gereden, in 2007 ook in de regio rondom Canelas, met de steden Estarreja en Ovar.als gastheren voor de titelstrijd. Nederland organiseerde het EK vier keer, voor het laatst in 2016. In 2018 had het EK plaats in Oostende, in 2019 in Pamplona..

Het parcours

De Portugese organisatie in Canelas heeft een drietal aantrekkelijke en uitdagende parcoursen uitgezet. Het piste toernooi van de eerste drie dagen zal afgewerkt worden in de openlucht op de Arsenal de Canelas. Het belooft een zonnige week te worden met temperaturen van net boven de twintig graden. Het wegparcours bevindt zich op dezelfde locatie en is snel en uitdagend. Door het hoogteverschil worden het zware wedstrijden.

Voor de marathon heeft men een rondje van 4,4 kilometer over een industrieterrein even ten noorden van de stad Estarreja uitgezet. Het is een lichtlopend parcours met een haakse bocht naar rechts, twee heel lange rechte stukken en een keerpunt op een rotonde.

De officiële website van het evenement is https://canelas2021.pt/en/. De wedstrijden in Canelas zijn te volgen via een livestream op World Skate TV. (FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten