VIDEO Oshin Derieuw kampt zaterdag tegen Dominicaanse Tejada

Oshin Derieuw. © Dries Verhelst
Axel Vandenheede

Zaterdag 14 april is D-day voor Oshin Derieuw: de boksster uit Kortrijk kampt dan om de WBF-wereldtitel tegen de Dominicaanse Lina Tejada. Niet in België, wel in het Franse Hénin-Beaumont. Wij vergezelden haar naar een training in deze stad, die al een tijd haar thuisbasis is. “Ik kan me geen betere club voorstellen”, zegt ze. “Ook al moet ik altijd files trotseren.”

“Om kwart voor vier vertrekken we, oké?” Via Facebook laat Oshin Derieuw weten wanneer we de dag erna samen naar haar training zullen rijden. Wat later een nieuw bericht. “Kom gerust een half uurtje later, ik moet er pas om 17.30 uur beginnen.” Met een smiley er bovenop. Toch maar even checken op het internet, denk ik. Want ruim anderhalf uur incalculeren voor een ritje van 60 kilometer, het lijkt me overdreven. De routeplanner geeft alvast 45 minuten aan. Hallo Oshin? “Je zal wel zien…” lacht ze.

Samen in de file

Iets voor vier vertrekken we in de Congoweg in Kortrijk, een wat verborgen zijstraat van de Minister Vanden Peereboomlaan. Op het einde van die weg is wellnesscenter Wu Wei gevestigd, waar Oshin manager is. Ook vriendin Charlotte Deldaele, die triatlon doet, werkt er. Zij gaat eveneens mee. Oshin: “Charlotte gaat regelmatig mee naar de training. Dat maakt de heen- en terugreis een pak plezanter, want dan kunnen we intussen eens babbelen. We zijn wel collega’s, maar tijdens het werk zien we elkaar eigenlijk niet veel.”

Door de vele werken in Kortrijk is het al wat aanschuiven richting snelweg. “Daarom vertrekken we ook zo vroeg”, legt Oshin uit. “Zeker omdat je in Frankrijk ook in de file zal staan.” En gelijk heeft ze. Aan de grensovergang op de E17 is het al wat aanschuiven door de controles van de Franse politie, maar dat is niets in vergelijking met wat ons nog te wachten staat: het is voornamelijk filerijden, ook wanneer we Rijsel zijn gepasseerd. Oshin: “Voor we vertrekken kijken we op internet altijd hoe het verkeer verloopt. Zien we dat het echt traag gaat, dan nemen we een binnenweg.”

Bronzen medaille

Eens in Hénin-Beaumont rijden we door een groot winkelgebied. Met een mastodont van een Auchan. “De grootste van Frankrijk staat hier en nochtans is Hénin-Beaumont niet eens zo groot”, aldus nog Oshin. Een paar kilometer verderop, zowat 75 minuten na het vertrek, parkeren we vlak bij de Espace François Mitterand, een mooi sportcomplex genoemd naar de gewezen president van Frankrijk. Behalve een grote evenementenhal, een voetbalveld en zalen voor judo, turnen, zaalsporten is er ook een bokszaaltje. Enkele boksers zijn al aanwezig, onder wie Mathieu Bauderlique, op de voorbije Olympische Spelen in Rio goed voor brons bij de halfzwaargewichten.

https://www.youtube.com/watch?v=v9sa6pkx1w0

Opvallend is de ontspannen sfeer die er heerst. Zowel bij de begroeting als tijdens de opwarming is er plaats voor een praatje en een grapje. Die opwarming bestaat uit lopen en schaduwboksen. Hoe intenser dat ‘boksen zonder tegenstander’ wordt, hoe meer het gekreun van Oshin bij elke beweging opvalt. Charlotte, die in Hénin-Beaumont een stretchtraining afwerkt – “Ik heb vandaag een dagje rust” – kijkt er niet meer van op. “Is ze weer bezig?” lacht ze. “Op training mag Oshin zuchten en kreunen, maar tijdens een kamp mag dat niet. Ze is daarvoor al eens op de vingers getikt door de scheidsrechter.”

Franse nationale ploeg

Daarna traint Oshin tegen coach Mehdi Nichane: ze moet hem aanvallen zonder hem te slaan, maar er tegelijk voor zorgen dat hij haar niet kan raken met een groene schuimstok. Niet eenvoudig, zo blijkt. “Mijn verdediging moet beter”, vertelt ze achteraf. “Ik heb al vooruitgang geboekt, maar het is nog niet goed genoeg. Met Mehdi kan ik op details werken. Hij is een topcoach, want hij heeft de Franse nationale ploeg onder zijn hoede. In de vakanties traint die ploeg in Hénin-Beaumont en dan kan ik meetrainen.”

Daarna spart Oshin bijna een uur. Met mannelijke boksers. Vooral tijdens de rondes met haar tweede partner vallen er veel rake klappen. Daarom besluit ze om een hoofdbeschermer aan te trekken. “Met sommige mannelijke boksers moet ze opletten”, aldus nog Charlotte. “Ze kampen tegen een vrouw, maar Oshin kan serieus kloppen. Als ze dan een rake klap moeten incasseren, zijn ze in hun ego gekrenkt…”

“De afgelopen dagen kon ik ook trainen met olympisch kampioene Estelle Mossely”, pikt Oshin in. “Een mooie opportuniteit. Ze is misschien niet in topconditie omdat ze een aantal maanden geleden mama is geworden, maar ze heeft veel ervaring en is nog altijd heel goed.”

Oshinsky

Al die tijd is Oshin op en top gefocust op haar training. Haar trainers hoort ze wel. “Deux coups et dégage!” roept trainer Mohammed, vader van Mehdi. “Et on bouge.” Na elke ronde van twee minuten is het even tijd voor rust. “Et, ça va, Oshinsky?” Oshin lacht als we haar na de training vragen hoe ze aan die naam komt. “Ik weet het eigenlijk niet. Mohammed heeft voor velen wel een dergelijke bijnaam.”

Met sommige mannelijke boksers moet je toch opletten. Als ze een rake klap incasseren, zijn ze in hun ego gekrenkt…

De coolingdown is touwtjesspringen, maar dan aan een serieus tempo. Het werkt ontspannend voor Oshin, lijkt het wel. “Het is een ideale manier om de training af te sluiten”, vertelt ze terwijl ze maar blijft springen. “Bij mijn vorige clubs was dat de opwarming, maar ik heb het liever zoals het nu is. De hele manier van werken hier is ideaal voor mij. Ik voel me dan ook supergelukkig bij deze club.” Moe ziet ze er niet echt uit. “Het was pittig, maar de voorbije weken waren zwaarder.”

Oshin Derieuw en Charlotte Deldaele.
Oshin Derieuw en Charlotte Deldaele.© JVGK

“En, wat vond je ervan?” vervolgt ze, duidelijk van plan om zelf ook vragen stellen. “Zin gekregen om zelf ook te boksen?” Niet echt, antwoord ik, al moet ik toegeven dat de bokssport een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Oshin: “Jong en oud, iedereen is hier welkom. Elke week komen hier een paar oudere dames meedoen. Ze amuseren zich en werken intussen aan hun conditie.”

Delfine Persoon

Na een overleg met trainer Mehdi is de training afgelopen. “A demain!” klinkt het een kwartiertje en een verfrissende douche later. Het moet gezegd: Oshin heeft het Frans perfect onder de knie. “Een tante van mij is lang samen geweest met een Fransman en ik ging er vaak langs. (lachje) In het middelbaar had ik nochtans geen supergoede punten voor Frans. Maar toen ik naar Hénin-Beaumont kwam boksen, is die kennis teruggekeerd.”

Op de terugweg is het – gelukkig – een stuk minder druk. “Al moet je wel opletten dat je niet te snel rijdt, want er staan veel flitscamera’s”, waarschuwt Oshin. Eens terug in Kortrijk is het tijd om afscheid te nemen, maar niet zonder te vragen naar haar relatie met Delfine Persoon. “Het is geen geheim dat we niet de beste vriendinnen zijn. Ze bokst een gewichtsklasse lager dus kunnen we elkaar niet tegenkomen in de ring. Tenzij ik stijg of zij zakt in klasse. Mijn coach Mohammed ziet een kamp tegen Delfine zeker zitten. We zullen zien…” besluit Oshin.

Mama Annemie: “Ik boks mee vanop de tribune”

“Toen Oshin zei dat ze wilde boksen, was dat echt een klap in mijn gezicht”, vertelt haar mama Annemie Cloet. Intussen is ze haar grootste fan. “Ik ga naar elke kamp en heb intussen veel over de bokssport geleerd.”

Als meisje wist Oshin Derieuw al goed welke sport ze wilde beoefenen: boksen. Tot verbijstering van haar moeder Annemie Cloet. “Wie een dochter heeft, hoopt dat ze naar de balletschool wil gaan of wil turnen. Maar niet Oshin, zij moest en zou boksen. Eerlijk? Dat was een klap in mijn gezicht. ‘Ik heb zo’n mooi kind op de wereld gezet en nu gaan anderen op haar slaan’, dacht ik. Maar Oshin wilde doorzetten en ze kreeg de steun van haar broer Chilo, die me aanraadde om eens naar een boksfilm te kijken. Omdat we zagen dat ze dat echt wilde doen, hebben we dan toegestemd.”

Intussen bokst Oshin al een hele tijd en is haar mama haar grootste fan geworden. “Ik ga naar elke kamp kijken en steun haar zo goed mogelijk”, aldus nog Annemie. “Het is ook gemakkelijker geworden voor ons omdat we na al die jaren de bokssport beter hebben leren kennen. Bovendien weten we wat ze kan en wat ze niet kan én nog belangrijker: zij weet dat ook.”

Niettemin staan de zenuwen nu al gespannen voor de kamp op 14 april. “Oshin werkt keihard op training en zal klaar zijn voor dit gevecht om de wereldtitel. We duimen alvast dat ze wint. Ze verdient het. Als supporters zullen we haar naar de overwinning proberen te schreeuwen. Of ik tijdens een kamp stil kan blijven zitten? Niet echt. Ik sta als het ware mee in de ring, ik boks mee vanop de tribune”, besluit mama Annemie Cloet. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier