VIDEO Freddy Loix, ‘mister Rally van Ieper’ stopt ermee – dit was zijn eerste Ieperse overwinning

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Na een carrière van 27 jaar hangt rallyrijder Freddy Loix zijn helm aan de haak. Dat maakte hij maandag bekend tijdens een persmoment in Brussel. Wij diepten nog eens dit filmpje uit 1996 op. Toen won Fast Freddy een eerste keer in de Vredesstad.

De Limburger nam tussen 1993 en 2004 in totaal deel aan 93 WRC-rally’s en haalde vier podiumplaatsen (3x tweede, 1x derde). Hij werd door de RACB (Royal Automobile Club Belgium) drie keer uitgeroepen tot Rijder van het Jaar (in 1997, 1998 en 2010) en won vier keer het BK rally (2013-2016). De rally van Ieper, de belangrijkste race op de Belgische kalender, staat elf keer op zijn erelijst, een absoluut record.

https://www.youtube.com/watch?v=tWmMoV7zuyI

De 46-jarige Loix blijft actief als testrijder voor Michelin. In de toekomst wil ‘Fast Freddy’ zijn ervaring doorgeven aan jongeren. De hoofdactiviteit van Loix wordt marketingmanager bij MIG Motors, concessiehouder van Skoda, VW en Audi met vier vestigingen in Oost-Vlaanderen.

De grootste krachttoer van Freddy Loix is dat hij elf keer de rally van Ieper won. De eerste keer was in 1996 met een Toyota Celica GT Four, de laatste keer in 2016 met een Skoda Fabia R5.

Professionele kans

“Een van de redenen waarom ik stop, is dat er zich een uitstekende professionele kans heeft aangeboden”, legt Freddy Loix uit. “Eén van mijn langdurige sponsors heeft me voorgesteld de public relations van meerdere automobielconcessies van de Volkswagengroep, dus ook Skoda, voor mijn rekening te nemen. Het is een uitdaging die ik wel zie zitten en ik voelde dat het tijd was voor iets anders”, legt hij uit.

“Maar ik koester ook een project dat me nauw aan het hart ligt: ik zou heel graag een jonge rijder helpen het te maken door hem in mijn ervaring te laten delen”, vervolgt de elfvoudige winnaar van de rally van Ieper. “Ik heb heel veel geluk gehad in het leven en de rallysport heeft me heel wat gegeven. Nu heb ik zin om iets terug te doen voor de sport en een jonge gast helpen spreekt me ontzettend aan. Ik zou dat graag met Skoda doen, want dat merk ligt me het nauwst aan het hart. Ten eerste omdat ik altijd een uitstekende relatie heb gehad met Christian Rampelbergh, directeur van Skoda België, en ook met Vincent Struye, de Marketing en Communicatie Manager. Ten tweede omdat de Skoda Fabia R5 de beste wagen in zijn categorie is. Over een hele rally is de wagen heel performant en ontzettend betrouwbaar. Een ideale auto om de stiel te leren.”

West-Vlaamse co-piloot Gitsels: “Hoedje af voor Freddy”

VIDEO Freddy Loix, 'mister Rally van Ieper' stopt ermee - dit was zijn eerste Ieperse overwinning

Co-rijder Johan Gitsels won de voorbije drie jaar aan de zijde van Freddy Loix het Belgisch kampioenschap rally. “Onze drie overwinningen in Ieper blijven voor mij de beste momenten”, zegt hij maandag bij het afscheid van Loix aan de actieve rallysport. “Telkens we naar de Westhoek trokken, was Freddy de te kloppen man. Dat was een enorme druk op onze schouders. We waren misschien niet altijd de snelste, maar Freddy bleef altijd kalm en ging nooit over de limiet. Indrukwekkend”, stelt Gitsels.

“Maar een andere reden waarom ik er zo een goede herinneringen aan overhoud, is omdat Freddy naast een snelle rijder ook een toffe kerel is, die me altijd heeft verbaasd met zijn openheid en eerlijkheid tegenover onze tegenstanders. Hij aarzelde nooit om ze wat goede raad te geven. Nu zet hij er een punt achter, op het moment dat hij op zijn toppunt is. Hoed af daarvoor.”

(Belga – Foto’s RN/DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.