Via Xpo Kortrijk naar Madison Square Garden in New York?

Delfine Persoon verdedigt dit weekend in Xpo Kortrijk voor de negende keer haar WBC-wereldtitel bij de Lichtgewichten. Inzet tegen de taaie Amerikaanse Melissa St. Vil – alias Little Miss Tyson – is haar droomkamp tegen de Ierse Katie Taylor in de Verenigde Staten. Vijf dingen die je moet weten vóór je zaterdag naar Kortrijk trekt voor persoons 44ste profkamp.

V.l.n.r.: Giovanni Techel, Melissa St. Vil, Delfine Persoon, organisator Kurt Goethals, Denis Rosescu en Leonardo Strynckx. © Bart

1. Na jaren nog eens in Kortrijk

Kurt Goethals van No Nonsense wilde de 34-jarige Delfine Persoon dolgraag een keer haar wereldtitel in Kortrijk zien verdedigen. “En we zijn er eindelijk in geslaagd!” klinkt het trots.

Vorig jaar al wilden we Delfine naar Kortrijk halen, maar was er geen geschikte locatie meer vrij

Het is meer dan 30 jaar geleden dat er nog eens een boksmeeting was in Kortrijk. En toeval of niet: Delfines manager en vriend Filiep Tampere stond toen in de ring. “Met No Nonsense zijn we niet aan ons proefstuk toe”, zegt Kurt Goethals. “We organiseerden eerder al de ChallengeRun, de Midzomerrun, Duivels Kortrijk en de Kerstloop. Vorig jaar al wilden we Delfine naar Kortrijk halen, maar was er geen geschikte locatie meer vrij. Met Xpo Kortrijk kwamen we nu wel snel tot een akkoord. Hopelijk met succes, want volgens ons moet er in de toekomst elk jaar een boksevenement zijn in Kortrijk. Een risico? Misschien wel, al hopen we uiteraard dat alle supporters van Delfine naar Kortrijk zullen komen om haar naar een tiende wereldtitel te schreeuwen.”

2. Een topfitte Delfine Persoon

“Ik ben honderd procent klaar voor Melissa St. Vil”, klinkt Delfine Persoon vol vertrouwen. “Van de blessure aan mijn linkerpink heb ik geen last meer en ik kan nog eens volledig pijnvrij boksen. Filiep (Tampere, haar coach red.) heeft enkele kampen van Melissa bekeken: de Amerikaanse is een negental centimeter kleiner en een echte vechter, explosief ook. Ik zal mijn stijl niet aan haar aanpassen. Zij zal oplossingen moeten zoeken om mijn manier van boksen te counteren. Ik focus nu alleen op de kamp tegen St. Vil. Aan een mogelijke toekomstige strijd tegen de Ierse Katie Taylor in New York denk ik nu even niet.”

Van de blessure aan mijn linkerpink heb ik geen last meer. Ik kan nog eens volledig pijnvrij boksen

Coach Filiep Tampere voegt toe: “Het wordt zeker niet gemakkelijk in Kortrijk, maar Delfine is fysiek top! Ze heeft alles te winnen of te verliezen (bij een nederlaag wordt het wellicht haar laatste kamp, red.), maar ik ben nerveuzer dan Delfine.”

Delfine Persoon en uitdaagster Melissa St. Vil.
Delfine Persoon en uitdaagster Melissa St. Vil.© Bart

3. ‘Little Miss Tyson’ of ‘Killer Mel’

Het WBC-wereldtitelgevecht tegen Delfine Persoon is ook voor de 35-jarige Amerikaanse met Haïtiaanse roots Melissa St. Vil van levensbelang. “Ik zou ook graag Katie Taylor treffen als ik Delfine versla”, zegt de New Yorkse, die 11 van haar 18 profkampen won (drie keer verloren, vier keer gelijk). Haar bijnamen ‘Little Miss Tyson’ (naar de legendarische Mike Tyson, red.) en ‘Killer Mel’ laten al vermoeden hoe hard ze kan slaan.

De kamp van zaterdag tegen Persoon is er voor mij een zoals alle andere

St. Vil werd in 2016 WBC Silver wereldkampioene bij de super featherweights. Drie maanden later verdedigde ze die titel in China en haalde er ook de International Boxing Union wereldtitel binnen. “De kamp van zaterdag is er voor mij een zoals alle andere”, zegt Killer Mel, die sinds maandag in het Kortrijkse D-Hotel verblijft en traint in een nabijgelegen sportcomplex. Ze gaat elke kamp tot het uiterste voor haar trainer, die vader is van een autistisch meisje en zijn vrouw verloor aan kanker.

4. Met ook Rosescu en Techel

Naast de wereldtitelkamp van Delfine Persoon, zijn er ook twee profkampen met opkomende West-Vlaamse profs: Moorsledenaar Denis Rosescu en Giovanni Techel uit Poperinge.

Ook Denis Rosescu uit Moorslede bokst in Kortrijk.
Ook Denis Rosescu uit Moorslede bokst in Kortrijk.© Bart

Denis Rosescu (24) begon in 2016 als prof en bokste nog maar vier kampen waar hij er drie van won. Zaterdag staat hij tegenover de Nederlander Julius Humme. “Ik werd te vaak geteisterd door blessures”, zegt Denis Rosescu. “Mijn laatste kamp dateert al van 20 januari 2018 in Dadizele waar ik met technisch ko won tegen Jamal Mahouti. Ik liep er een letsel op aan de middenhands-beentjes. Pas in september mocht ik weer trainen bij Filiep Tampere.”

Ik zal er tegen de Waal Turco moeten staan vanaf de eerste seconde

Giovanni Techel (22) is aan zijn vierde profkamp toe. “Ik ben pas sinds mei vorig jaar prof en won alle drie mijn kampen, waarvan één met ko. Ik wil onder coach Tampere mijn carrière kamp per kamp uitbouwen. Mijn ervaren tegenstander uit Wallonië Angelo Turco heeft al 23 profkampen achter zijn naam. Ik zal er moeten staan vanaf de eerste seconde.”

5. Daarna droomkamp tegen Taylor in New York?

Delfine Persoon staat voor de belangrijkste kamp in haar carrière. “Als ik verlies tegen Melissa St. Vil, dan zijn al mijn vorige kampen voor niets geweest”, beseft Persoon. “Maar als ik win, krijg ik op 1 juni normaal een droomkamp tegen Katie Taylor in de mythische Madison Square Garden in New York.”

Als ik win, krijg ik op 1 juni normaal een droomkamp tegen Katie Taylor in de mythische Madison Square Garden

De Ierse IBF- en WBA-wereldkampioene moet op 15 maart in Philadelphia dan ook nog voorbij WBO-kampioene Rose Volante uit Brazilië. “Eén kwalijke slag kan je een kamp doen verliezen, ook al ben je een aantal ronden de betere geweest“, beseft Persoon dat elke bokswedstrijd een gevaar inhoudt. “Je hebt ook maar één kans, er is geen herkansing. Alles hangt af van dat ene moment, maar ik zal er alles aan doen om mijn moment te grijpen!”

(IB)

INFO en TICKETS

Het boksgala in XPO XXL in Kortrijk vindt plaats op zaterdag 9 maart. Eerste kamp om 20 uur.

Amateurkampen: Aaron De Pecker (Houtland) vs. Rasul Magomadov (Oostende); Leonardo Strynckx vs. nog aan te duiden tegenstander; Manolito Strynckx (Houtland) vs. Rutger Nijs (Bulls Gym Berlaar); Bledor Trezhnjeva (Houtland) vs. Samshad Aramkhel (BC Kings Cobra Brugge); Elisee Kouassi (Houtland) vs. Anthony Kakukila (Enghien).

Profkampen: Denis Rosescu (Tampere) vs. Jan Julius Humme (Nederland), Giovanni Techel (Tampere) vs. Angelo Turco (Nicolas), Delfine Persoon vs. Melissa St. Vil voor de WBC-wereldtitel bij de lichtgewichten.

Demonstratiekamp: Freddy De Kerpel vs. nog onbekende tegenstander.

Sporzavolgt Delfine Persoon een hele dag voor een reportage.

Weging: vrijdag 8 maart om 18 uur in het D-Hotel in Kortrijk.

Tickets: staanplaatsen 25 euro, tribune 45 euro, ring 55 euro, vip-café 90 euro, vip-diner 175 euro. Via www.nononsense.be en in de verkooppunten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.