Verovert (Team) Yves Ngabu uit Roeselare straks de wereld?

Stijn Moerman

Zaterdag staat Yves Ngabu voor het belangrijkste duel uit zijn carrière. De Roeselaarse bokser (30) neemt het dan op tegen de Deen Micki Nielsen voor de Europese titel bij de cruiserweights. Als hij deze kamp voor eigen volk wint, dan staat hij tussen de grote jongens en mag hij binnenkort voor de wereldtitel kampen. In zijn veroveringstocht van de bokswereld, waarvoor hij maanden aan een stuk in het Engelse Sheffield ging trainen bij Dominic Ingle, kan hij sinds vorig jaar rekenen op het sterke Team Ngabu.

De vijf leden van Team Ngabu stellen we op de pagina hiernaast voor, maar het eerste woord geven we uiteraard aan de bokser zelf, die zich maandenlang in Sheffield, weg van alle afleiding, voorbereidde op zijn kamp van het jaar. “Ik ben er klaar voor”, steekt Yves Ngabu enthousiast van wal. “In die vier maanden in Engeland heb ik heel wat stappen gezet als bokser. Ik ben nog rapper en sterker geworden. Met Dominic Ingle word ik hier bovendien begeleid door een van de beste trainers in de wereld. Engeland is een groot boksland en de sport staat er op gelijke hoogte met het voetbal. Alles verloopt daar echt enorm gestructureerd en professioneel. Het is in niets te vergelijken met België. Het niveau in de Ingle Gym in Sheffield ligt enorm hoog; er trainen daar verschillende wereldkampioenen. Het is de max om tegen zulke jongens te kunnen sparren. Uiteraard was het in het begin wat wennen, maar ik pik de zaken snel op. Ik besefte immers dat dit een unieke kans was en ik was dan ook enorm gemotiveerd om me te bewijzen.”

Cruciale kamp

In Sheffield was de Roeselarenaar zes dagen op zeven bezig met het voorbereiden van zijn kamp tegen de Deen Micki Nielsen. “In het weekend was ik vrij, maar op zaterdag trok ik wel geregeld naar de gym of ging ik wat lopen. Alleen op zondag laste ik rust in. Ik vind het vooral een hele eer om door Dominic Ingle getraind te worden, want ik volg hem al heel lang. Hij is een hele grote meneer in de bokswereld. Hij leerde mij veel bij en gaf me de bevestiging dat ik goed bezig ben. Ik voel dat ik stappen gezet heb en dat bewees ik door al mijn sparringpartners te verslaan. Op den duur kwamen er zelfs mensen naar mij kijken op training.”

Tegen al die wereldkampioenen kunnen sparren; dat is echt gewoon dé max!

“Of ik mijn opponent Micki Nielsen ken? Ik volg hem al lang en ken hem dus heel goed. Ik wist dat ik in mijn carrière ooit tegenover hem zou staan. Hij is groot en beschikt over een enorm harde slag. Maar dat kan ik ook en ik beschik nog over iets meer skills dan hij. Ik heb de voorbije maanden echt alles gegeven en voel me fantastisch. Ik wéét gewoon dat ik sterker, sneller en slimmer ben. Maar ik besef ook dat het kleinste foutje fataal kan zijn. Ik heb er alles voor gedaan en geloof erin. Ik zal mezelf alleszins niets kunnen verwijten”, aldus Yves Ngabu, die sinds donderdag opnieuw in het land is. “Maar tot na de kamp sluit ik mij van de buitenwereld af. Mijn focus ligt volledig op de wedstrijd. Het is immers een cruciaal duel in mijn carrière. Ik ben alvast iedereen van Team Ngabu dankbaar. Het is een droom om op deze manier te kunnen werken”, besluit de 30-jarige Roeselarenaar.

Info

– Event live op tv in zeven landen + Amerikaans internetplatform FITE TV + dag erop prime time (om 20.45 uur) op Be tv (VOO).

– Veel bekende aanwezigen, zoals Sugar Jackson en Jean-Pierre Coopman, die gehuldigd zal worden op het event.

– Deuren internationale zaal Schiervelde open om 18 uur. Amateurkampen: Thomas Regh-Magomed Murdalov (19 uur), Ivan Domingos-Jonathan Bilamunga (19.15 uur), Hassan Jawwadi-Azzeddine Mehdaoui (19.30 uur), Geoffrey Van Steenbergen-Nassim Akrouch (19.45 uur), Vic Volker-Quentin Raviart (20 uur).

– Profkampen: Houssain Ghulain-Brice Bula Galo (20.15 uur), Luka Leskovic-Achmed El Hamwi (20.10 uur), Constantin Pancrat-Timo Rost (21.30 uur), Nicola Matic-Sasha Yengoyan (22.05 uur), Oshin Derieuw-Gülsüm Tatar Gülsüm Tatar (22.45 uur), Yves Ngabu vs Micki Nielsen (23.15 uur).

– Tickets kosten 40 euro in voorverkoop, een vipkaart 162 euro. Aan de deur betaal je 45 euro. Info: www.teamngabu.be.

Maak kennis met Team Ngabu

Tom Noyez, Dominique De Jonghe, Youri Bultynck, Pieter Noyez en Ian Redan
Tom Noyez, Dominique De Jonghe, Youri Bultynck, Pieter Noyez en Ian Redan

Tom Noyez: “Net als Yves heb ik een enorm incasseringsvermogen”

– 35 jaar, Gits

Beroep: zaakvoerder advocatenkantoor Noyez.

– Ook sportief? “Ik heb voetbal gespeeld tot bij de beloften van Club Brugge, maar door een heupbreuk zat mijn carrière erop. Ik heb mij dan maar toegelegd op mijn studies rechten. Meteen daarna heb ik stage gelopen bij Antoine Van Eeckhout, de beste advocaat van Roeselare.”

– Functie in Team Ngabu: “Ik heb het team rond Yves opgebouwd en als raadsman en vertrouwenspersoon wil ik Yves zo goed mogelijk bijstaan en begeleiden. Een carrière als bokser duurt niet lang, waardoor we het maximum eruit moeten halen. En het is niet de bedoeling dat het entourage zich verrijkt. Yves staat centraal.”

– Van waar ken je Yves? “We hadden op het werk een teambuilding georganiseerd met een boksinitiatie van twee uur. En die werd gegeven door niemand minder dan Yves Ngabu zelf. Ik was onder de indruk van zijn persoonlijkheid en van wat hij allemaal deed voor zijn sport. Daarom wou ik hem helpen om zijn carrière professioneel uit te bouwen. Hij verdient dat.”

– Band met het boksen? “Net als Yves heb ik een enorm incasseringsvermogen. En als de tegenstander uit de ring ligt, ga ik zonder problemen nog een hand geven.”

– Toekomst? “Yves de kans geven om zichzelf naar een zo hoog mogelijk niveau te stuwen.”

Dominique De Jonghe: “Yves moet enkel aan boksen denken, wij doen al de rest”

– 40 jaar, Roeselare

Beroep: zaakvoerder DDJ management & consulting.

– Ook sportief? “Ik heb altijd in het bokswereldje gezeten. Als 15-jarige begon ik bij de club van Danny Baekeland in Roeselare. Nu zou ik graag een bokszaal opstarten in Roeselare, waar de nadruk op recreatief boksen zal liggen. Vroeger had ik nog een eigen club in Lauwe, maar die heb ik overgedragen aan BC Respect. Daarna was ik nog actief bij de Vlaamse Boksliga als ombudsman en als liaison met Sport Vlaanderen. Ik ben ook actief als manager voor de Juventus Academy, waarmee we in april in Dosko Beveren een voetbalkamp organiseren.”

– Functie in Team Ngabu: “Ik ben coördinator van het boksteam en het event. De dag van het event zelf zorg ik ervoor dat alles in goede banen loopt.”

– Van waar ken je Yves? “Ik heb Yves nog weten starten in de zaal van Danny Baekeland en heb er zelfs nog tegen gespard.”

– Toekomst? “Met Team Ngabu willen we een professionele omkadering blijven geven aan een enorm getalenteerde bokser, die nu al Europees kampioen is. Yves moet alleen aan boksen denken, wij doen al de rest. Het is uniek in België dat een bokser zo’n team rond zich heeft. We willen deze sport in België groot maken. We zijn daarvoor de familie Dujardin alvast heel dankbaar. Zij hebben jarenlang met veel liefde boksevents georganiseerd in Ingelmunster, waardoor de sport hier blijft leven. Daarop willen wij nu voortbouwen.”

Youri Bultinck: “Jeugdrenner wordt beter begeleid dan profbokser”

– 46 jaar, Hooglede

Beroep: zaakvoerder van sportmarketingbedrijf Lynx+.

Ook sportief? “Ik heb vroeger nog gekoerst bij KSV Deerlijk, maar na een zware val zat mijn wielercarrière er op 21-jarige leeftijd op. Daarna heb ik met succes de stap naar het voetbal gezet, waar ik jarenlang bij SV Moorsele en minivoetbalploeg Rangers gespeeld heb. In 2002 ben ik dan gestopt.”

Functie in Team Ngabu? “Ik zit in het marketingteam. Eerlijk gezegd kende ik niets van boksen, maar daardoor heb ik ook andere ideeën over bepaalde zaken en kan ik vernieuwingen lanceren. Met BFN (Boxing Fight Night, red.) Roeselare zijn we dus trendsetters. En er kan nog veel beter. Ik kom uit de koers en ik moet zeggen dat een jeugdrenner beter begeleid wordt dan een profbokser.”

Van waar ken je Yves? “Toen Tom mij contacteerde om lid te worden van Team Ngabu had ik nog nooit van Yves gehoord. Ik heb mij dan zo snel mogelijk geïnformeerd en wist meteen dat ik deze kans niet mocht laten schieten.”

– Band met het boksen? “Die heb ik dus niet, maar ik heb me heel snel ingewerkt. We hebben bijna meteen beslist om Yves naar Engeland te sturen, waar hij als eerste buitenlander ooit toegelaten werd in de academie van Dominic Ingle.”

– Toekomst? “Met zijn talent moet Yves ooit voor een wereldtitel kunnen boksen. Met ons spectaculaire event willen we blijven groeien en de komende jaren nog meer mensen lokken.”

Pieter Noyez: “Yves heeft het lichaam en het talent om het te maken”

– 32 jaar, Roeselare

– Beroep: zelfstandige in de sales en marketing.

Ook sportief? “Tot mijn 19de heb ik altijd gevoetbald, maar mijn knieën werkten niet echt meer mee. Sindsdien ben ik op amateuristisch niveau met boksen bezig.”

Functie in Team Ngabu? “Ik ben nog maar recent bij het team gekomen. (In de omkadering van Team Ngabu zitten ook nog Randy Ngabu als vertrouwenspersoon, Dominic Ingle en Amer Khan als trainers en Bjorn Leenkneght als verbindingspersoon met stad Roeselare, red.). Als nieuwkomer heb ik mij volledig gegeven ter ondersteuning van de coördinatie en sales. De laatste week heb ik nog volle bak reclame gemaakt en tickets verkocht. De dag zelf zal ik het kassabeheer op mij nemen en de rekeningen controleren.”

Van waar ken je Yves? “Ik ken Yves al heel lang via een gemeenschappelijke vriend. Als kennis heb ik zijn bokscarrière altijd met heel veel aandacht gevolgd.”

Band met boksen? “Ik heb thuis een eigen bokszak waarop ik geregeld wat oefen en zo wat energie kwijt kan. Maar in vergelijking met de echte boksers stelt het niets voor.”

Toekomst? “Ik zal het team blijven ondersteunen zoals ik nu gedaan heb. Veel jongeren dromen van een mooie sportcarrière, maar niet iedereen heeft het lichaam of talent om het te maken. Yves heeft alles en als ik zo iemand kan helpen om zijn droom waar te maken, dan is dat het mooiste dat ik kan doen.”

Ian Redan: “Bokssport is net als politiek: je netwerk is heel belangrijk”

– 47 jaar, Maaseik/Amsterdam

Beroep: projectleider bij Deutsche Telekom.

Ook sportief? “Ik heb zelf vanaf mijn 18de gebokst, weliswaar op amateurniveau. Prof worden zat er niet in, maar ik ben wel altijd in de bokswereld blijven hangen.”

Functie in Team Ngabu? “Ik help met mijn ervaring uit het boksen ook de carrière van Yves mee uit te stippelen.”

Van waar ken je Yves? “Ik ken Yves al sinds 2012 toen ik een boksevent in de Lotto Arena organiseerde, waar Delfine Persoon de IBF-wereldtitel bij de lichtgewichten veroverde. Toen had ik al met de toenmalige trainer van Yves gesproken. Ik was immers onder de indruk van zijn kwaliteiten. Toen Tom mij contacteerde om deel uit te maken van Team Ngabu heb ik geen seconde getwijfeld. En vanuit Engeland heb ik al meermaals bevestiging gekregen van het potentieel van Yves.”

Band met boksen? “Ik heb vroeger zelf gebokst. Als trainer en manager heb ik verschillende boksers onder mij en ik heb de voorbije jaren al heel wat boksevents georganiseerd.”

Toekomst? “Veel hangt natuurlijk af van zaterdag, maar bij winst zet hij een heel grote stap in zijn carrière. Yves is nu top 20 van de wereld, maar kan door de hoger geplaatste Micki Nielsen te verslaan richting top tien gaan. En dan kan men niet meer naast hem kijken in de strijd voor een wereldtitel. De huidige nummer één heeft immers beslist om een stapje terug te zetten. Maar boks is net als politiek; een netwerk is dus heel belangrijk.”