Veldloopster Hanna Vandenbussche is boos: “Twaalf mannen en één vrouw geselecteerd voor EK, er moet dringend iets veranderen!”

Hanna Vandenbussche in actie in Roeselare. © JASPER JACOBS BELGA
Redactie KW

Gisteren heeft de Belgische Atletiekbond de selectie bekendgemaakt voor het EK veldlopen dat op 12 december in het Ierse Dublin plaatsvindt. Er wordt bij de junioren, beloften en senioren mannen telkens een volledig team van vier atleten afgevaardigd.

Bij de vrouwen kreeg enkel de Limburgse juniore Annelies Nijssen een ticket voor Dublin. Die beslissing zorgt voor nogal wat beroering binnen het atletiekmilieu. Hanna Vandenbussche, afgelopen zondag derde op de CrossCup in Roeselare, reageerde zeer ontgoocheld.

Algemene houding

“Wat mezelf betreft had ik er vrede mee genomen dat ik niet naar het EK zou mogen gaan. Doordat ik tijdens de wedstrijd een fout maakte en eventjes de verkeerde kant opliep, had ik mijn kansen sowieso verspeeld. Dit gaat trouwens niet enkel om de selectie. Het is een algemene houding naar vrouwenatletiek toe.”

“Nina Lauwaert, Lisa Rooms, Sofie Van Accom en ikzelf stellen ons nu echt heel veel vragen. Iedereen is bijzonder teleurgesteld en gekwetst. Er moet iets gebeuren, want anders loopt er volgend jaar geen enkele vrouw meer in Roeselare. De atletiekbond moet zich vragen stellen bij het beeld dat ze hiermee geven aan de jeugd. Hoe kunnen jonge, talentvolle meisjes gemotiveerd blijven?”

Ook in een Facebookpost hekelde de Diksmuidse de beslissing van de KBAB: “Deze beslissing weerspiegelt, voor het zoveelste jaar op rij, hoe sterk we overgeleverd worden aan de arbitraire macht van een aantal (onbekende) figuren met obscure regels die willekeurig worden toegepast.”

“Een wedstrijdverloop is onvoorspelbaar en levert soms ongelukkige situaties op: atleten hebben pech met een verkeerde tactiek, een mindere conditie of een onverwacht voorval tijdens de wedstrijd (ik spreek uit ervaring). Maar de criteria om atletes naar een EK te sturen, mogen niets met onvoorspelbaarheid te maken hebben. Ze moeten meetbaar en eerlijk geformuleerd zijn, opdat er een objectieve beslissing kan worden genomen, ongeacht geslacht, club en federatie (Waalse en Vlaamse bond).”

“Waarom wordt de CrossCup In Roeselare een ‘selectiewedstrijd genoemd’ als er amper of geen vrouwen gestuurd worden? Zouden ze het niet beter een ‘mannelijke selectiestrijd’ noemen? Deze beslissing reikt verder dan enkele namen op papier. Het is een symptoom van een veel dieper gegeven waar atletes zoals Nina, Lisa, Sofie en ikzelf, maar ook de jeugdcategorieën bij de vrouwen de moed bij verliezen. Dit gaat niet enkel over een gebrek aan transparantie, maar over discriminatie en onrechtvaardigheid. Het is dringend tijd voor verandering.”

Wout Louagie

Toch viel er ook positief nieuws te melden, want Bruggeling Wout Louagie (18) werd wél geselecteerd voor het EK veldlopen. Na een beresterke wedstrijd finishte hij afgelopen zondag als tweede junior en op die manier mag hij zich opmaken voor zijn eerste internationaal kampioenschap.

Hij is de eerste West-Vlaamse man die naar het EK veldlopen mag sinds Steven Casteele die er telkens bij was van 2012 tot 2016.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.