Vandoorne dertiende in Monza

© (Foto Belga)
Redactie KW

WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes) heeft zondagnamiddag de Grote Prijs Formule 1 van Italië gewonnen, dat is de veertiende WK-manche van het seizoen.

Op het circuit van Monza haalde de Brit het van de Finnen Kimi Räikkönen (Ferrari) en Valtteri Bottas (Mercedes). De Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) werd na een inhaalrace vierde. Stoffel Vandoorne reed de race uit en parkeerde zijn McLaren op de dertiende plaats. Zijn Spaanse ploegmaat Fernando Alonso moest opgeven in Italië.

Räikkönen startte zondag tot jolijt van de tifosi van op de poleposition en zag in zijn achteruitkijkspiegel al snel Vettel en Hamilton met elkaar in botsing komen. De Duitser spinde in zijn Ferrari bij een inhaalpoging van de Brit met zijn Mercedes en beschadigde daarbij zijn voorvleugel. Vettel viel ver terug en moest ook nog eens de pits in om de voorvleugel te laten vervangen. Toen Hamilton vervolgens Räikkönen voorbijging, was het duidelijk dat Ferrari ook dit jaar niet zou winnen op Monza, de laatste thuiszege voor de ‘Scuderia’ dateert nu al van 2010, toen Fernando Alonso er de beste was. Voor Mercedes was het dan weer de vijfde zege op rij op het legendarische Italiaanse circuit.

In de WK-stand heeft Hamilton nu al een voorsprong van dertig punten op Vettel, met nog zeven GP’s voor de boeg. Vandoorne staat daarin zestiende met acht punten.

(Belga)