Van Woensel-Snaet winnen Omloop van Vlaanderen

Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

De Conxion Omloop van Vlaanderen werd een ware afvallingsrace waarbij Chris Van Woensel en Rik Snaet (Staden) uiteindelijk aan het langste eind trokken. De bandenverkoper uit Schriek bleef gans het weekend foutloos en won, ondanks schakelproblemen, met anderhalve minuut voorsprong op de Nederlander Bernard Ten Brinke.

Vrijdag ging de rally van start in moeilijke omstandigheden. Alle deelnemers waren vertrokken met banden van het droog weer type maar al op eerste klassementsproef begon het te regenen. Topfavoriet Kris Princen ging al snel in de fout en verloor negen minuten in een gracht van De Ruiter. Vincent Verschueren was de beste starter maar moest al snel het commando over laten aan Chris Van Woensel. Verschueren, Ten Brinke en Tanghe volgden op minieme achterstand.

Zaterdag kon Van Woensel het hoge tempo aanhouden en ondanks schakelproblemen bouwde hij zijn voorsprong stelselmatig uit. De achtervolgers gingen een voor een in de fout. Claudie Tanghe reed lek en brak de stuurbekrachtiging en strandde op de vijftiende plaats. Bob De Jong reed lek en zakte terug naar de achtste plaats. Andy Lefevere ging in een bocht in Passendale net iets te ver en brak een wiel af. Kris Princen maakte nog een sterke remonte, maar werd pas twaalfde. Vincent Verschueren bleef het langst in het zog van de leider maar werd uiteindelijk uit de uitslag geschrapt wegens ongeoorloofde service.

Van Woensel bleef foutloos en stuurde zijn elf jaar oude Mitsubishi naar de zege en gaf de nieuwe generatie van R5 wagens het nakijken. De Nederlander Ten Brinke werd knap tweede voor de Zweedse belofte Bergkvist. Melissa Debackere werd eerste West-Vlaming met een mooie vierde plaats.

Bij de Historics stond er, zoals voorspeld, geen maat op Paul Lietaer die meer dan vier minuten voorsprong had op de Limburger Gunther Monnens. Het Criterium werd gewonnen door het echtpaar Bjorn Renier-Dorinne Logghe. De trappenmaker uit Wervik won zeven van de negen klassementsproeven en heeft nu nog een punt nodig om de titel binnen te halen.

(FM – foto DM)

De uitslag :

1. Van Woensel-Snaet Mitsubishi Lancer WRC

2. Ten Brinke-Thierie Skoda Fabia R5

3. Bergkvist-Sjoberg Citroen DS3 R5

4. Debackere-Cokelaere SKoda Fabia R5

5. Wevers-Van Limpt Subaru Impreza WRC

6. Lietaer-Noppe Subaru Legacy

7. Pyck-Plancke Mitsubishi Lancer Evo X

8. De Jong-Degandt Citroen DS3 R5

9. Coene-De Duytsche Mitsubishi Lancer Evo X

10. Boulat-De Busscher BMW M3