Van Straatsburg tot Tokio: Philip stelt zijn team voor

Philip Mestdagh en zijn troepen.© BELGA
Philip Mestdagh en zijn troepen.© BELGA
Tom Vandenbussche

Van 17 tot 27 juni zijn de Belgian Cats aan de slag op het EK in Straatsburg en Valencia en minder dan een maand later verdedigen de nationale basketbaldames de Belgische eer op de Olympische Spelen in Tokio. De West-Vlaamse inbreng bij de Cats is niet min: op dit Europees kampioenschap alleen al zeven van de twaalf meisjes, aangevuld met drie West-Vlaamse invallers. Bondscoach Philip Mestdagh, niet toevallig ook een West-Vlaming en de vader van speelsters Hanne en Kim, stelt iedereen nog eens aan ons voor.

Serena-Lynn Geldof

24 jaar, Oostende, 1m96, speelt straks bij AE Sedis Basquet in Spanje

“Ik had haar als twaalfjarige al onder mijn hoede in de provinciale selectie. Zoveel meisjes met dat profiel zijn er in België niet. Een laatbloeier. Soms heb ik het gevoel dat ze niet beseft hoe goed ze is. Ze moet nog stappen zetten. Ook talent moet werken. Als persoon is ze open en joviaal. En lief, soms te lief. Zeker op het veld. Ze mag vaker een bitch zijn.”

Kyara Linskens

24 jaar, Bredene, 1m93, speelt straks bij Nadezha Orenburg in Rusland

“Ik moet Kyara pushen om het vuile werk te doen, maar ze is de nummer vijf die je echt nodig hebt. We hebben niet veel speelsters met dit profiel. Door haar knieblessure mist ze nog matchritme, maar ze zal er staan. Ze leverde ook veel inspanningen om gewicht te verliezen. Vroeger was ze heel gesloten, maar sinds haar blessure is ze extraverter.”

Billie Massey

21 jaar, Oostende, 1m86, speelt straks bij Kangoeroes Mechelen

“Billie en haar tweelingzus Becky ken ik al van toen ik provinciaal coach van de twaalfjarigen was. Door Billies onverzettelijkheid en de positie waarop ze speelt, breekt ze nu sneller door. Een teamplayer die vooral sterk is met de rug naar doel en met driepunters. De tegenpool van Becky: introverter. Een créme van een meisje. Je kan er niet boos op worden.”

Emma Meesseman

28 jaar, Ieper, 1m93, speelt bij Ekaterinburg in Rusland

“Absolute wereldtop. Maar nu moet ze wel al dat goede bevestigen in Tokio. (lacht) Ook als persoon is Emma gegroeid. Ze was timide, maar neemt nu haar leidersrol ter harte. Haar ervaring van bij Ekaterinburg neemt ze mee naar de Cats. Een zegen. En voor de rest: nog nooit een wereldster meegemaakt die zo eenvoudig is. Het is zelfs bijna niet te geloven.”

Hanne Mestdagh

28 jaar, Ieper, 1m78, speelt bij BC Namur Capitale

“Bij de jeugd intrinsiek misschien zelfs beter dan zus Kim, maar blessuregevoelig. Drie kruisbandoperaties, drie jaar revalideren. In haar evolutie als speelster heeft ze wel wat gemist. Fysiek heeft Hanne haar beperkingen, maar ze blijft een fantastischer shooter. Voorts doet ze alles voor het team. Mijn mental coach noemt haar de lijm tussen de speelsters.”

Kim Mestdagh

31 jaar, Ieper, 1m96, speelt bij Famila Schio in Italië

“Ze heeft het gemaakt met haar talenten. Door keihard te werken dus. Tactisch erg goed, soms als verlengstuk van de coach op het veld. Ziet vlug de zwakke plekken van de tegenstander. Op dit EK wordt Kim, bij afwezigheid van Ann Wauters, onze kapitein. Als persoon iets terughoudender dan haar zus. Alles staat bij Kim in functie van het team.”

Julie Vanloo

28 jaar, Oostende, 1m72, speelt bij Casademont Zaragoza in Spanje

“Is heel speels en daardoor heb ik soms het gevoel dat ze niet alles uit haar carrière haalt. Ze is met een andere mentaliteit naar deze voorbereiding gekomen, nadat ze er vorig jaar niet bij was. Hopelijk houdt ze het ook vol. Julie is en blijft een toptalent dat samen met Julie Allemand als Point Guard kan aantreden. Zo kunnen ze elkaar nog beter maken.”

Becky Massey

21 jaar, Oostende, 1m86, speelt straks bij Kangoeroes Mechelen, invaller EK

“Becky had als 12-jarige iets meer gevoel voor de bal dan haar zus, maar het duurt nu iets langer om door te breken. Ze heeft een profiel dat we bij de nationale ploeg nodig zullen hebben. De meisjes die we nu voor de drie hebben, zijn kleiner. Dat gebrek aan lengte wordt nu soms door de tegenstander uitgespeeld. Met Becky kunnen we dat opvangen.”

Elise Ramette

22 jaar, Ieper, 1m79, speelt bij Castors Braine, invaller EK

 © BELGA
© BELGA

“Toen ik coach van de West-Vlaamse jeugd was, heb ik Elise, twaalf jaar, leren kennen. Fysiek – qua snelheid en explosiviteit – is ze schitterend. Door haar overstap van Sint-Katelijne-Waver naar Braine heeft ze nog een stap gezet. Een Point Guard die eraan zit te komen. Als persoon is ze heel nederig en open in de communicatie. Ze ligt heel goed in de groep.”

Ann Wauters

40 jaar, Bellegem, 1m95, heeft geen club, invaller EK, wel naar Spelen

“Haar staat van verdienste kennen we, maar fysiek is het nu moeilijker. En dus moet je op een bepaald moment keuzes maken. Ik neem haar niet mee naar dit EK, maar straks wel naar Tokio. Ik hoop dat dit niet blijft hangen. Het was niet makkelijk. Ann is 40, maar nog altijd op en top prof alsof ze 18 is. Zonder Ann hadden we met de Belgian Cats hier niet gestaan.”

Nastja Claessens

16 jaar, Deerlijk, 1m84, speelt bij Ion Basket Waregem, niet in EK-selectie

 © VDB
© VDB

“Piepjong. Het zit in de genen, want papa Frederik en mama Irina, een ex-Belgian Cat, speelden op het hoogste niveau. Nastja heeft echt de stijl van haar mama en wordt van thuis uit uitstekend begeleid. Voetjes op de grond, net zoals bij Emma Meesseman vroeger. Een echte nummer drie, met een prima balbehandeling en een goed shotje. Een natuurtalent.”

Lore Devos

22 jaar, Kortrijk, 1m85, nog geen ploeg voor volgend jaar, niet in ek-selectie

 © VDB
© VDB

“Na vier jaar studeren en spelen in de college van de Colorado State University wordt Lore profspeelster. Ze mist momenteel nog wat de maturiteit die jongere meisjes wel al hebben, omdat zij in de Belgische eerste klasse spelen. In de college speelde Lore namelijk enkel tegen haar leeftijdsgenotes. Ze komt er wel. Ze is intelligent genoeg en heeft gestalte.”

Philip Mestdagh

58 jaar, Ieper, sinds 2015 bondscoach van de Belgian Cats

Philip Mestdagh. (foto Sportpix.be)©David Catry
Philip Mestdagh. (foto Sportpix.be)©David Catry

“Als coach vind ik drie zaken heel belangrijk: fysiek, tactiek en het mentale aspect. Voor dat laatste moet je een people manager zijn. Ik denk dat ik van alles iets heb, zonder er top in te zijn. Je moet de beste spelers samenbrengen en hen laten samenwerken. Een belangrijk aspect. Mijn filosofie als coach is: onze sterktes uitspelen en onze zwaktes verstoppen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.