Van Lierde wint zijn allerlaatste triatlon in Menen

Van Lierde kwam als eerste over de streep. © HV
Redactie KW

Het zit erop voor Frederik Van Lierde. Na een rijk gevulde carrière van 23 jaar mocht de wereldkampioen Ironman van 2013 vandaag voor eigen publiek afzwaaien. En hij deed dat zoals het een ware kampioen beaamt: in stijl.

Het is 13 september en de zon schijnt volop. Het belooft een prachtige dag te worden, maar het moet toch frisjes geweest zijn om deze morgen omstreeks 8 uur de Leie in te duiken. Dat houdt honderden atleten echter niet tegen om zich in alle vroegte klaar te maken voor de start van hun triatlon.

En daar zat best wat mooi volk tussen: Bart Aernouts, Pieter Heemeryck, Kenneth Vandendriessche, Bert Jammaer,…. Maar alle ogen waren natuurlijk op één man gericht: Frederik Van Lierde. De 41-jarige Menenaar neemt vandaag afscheid van de sport die hij meer dan 20 jaar lang vol overgave en passie beoefende.

Spannend slot leek in de maak

Maar het is niet omdat het de laatste is, dat er niet meer gepresteerd moet worden. Ook in zijn laatste triatlon wou Van Lierde een sterke prestatie neerzetten. En al snel werd duidelijk dat dat wel zou goed komen.

Het was Kjel De Hertog die na 1,9 km als eerste uit het water kwam. Hij had een 15-tal seconden voorsprong op twee achtervolgers, Pieter Heemeryck én Frederik Van Lierde. De twee topfavorieten gingen al snel over De Hertog en konden tijdens het fietsen een mooie voorsprong uitbouwen. Samen zouden ze aan de resterende 21 km lopen beginnen en vanaf toen werd het nagelbijten voor de fans van Van Lierde, zowat iedereen langs het parcours dus. Zou de winnaar van de Ironman van Hawaï 2013 ook zijn laatste triatlon kunnen winnen?

Na één loopronde van 10 km was er nog geen duidelijkheid, maar kwam er wel een eerste kippenvelmomentje. Van Lierde en Heemeryck liepen samen de piste op en meteen ging het publiek applaudisseren. En bij Van Lierde ging een handje de lucht in. Op dat moment sijpelde bij iedereen het besef binnen: nog één keer passeren en het zit erop.

Prachtige ontknoping

Het laatste half uur voelde je de spanning stijgen bij iedereen die aan de finish stond. Ook de omroepers werden er nerveus van. Niemand die het Van Lierde niet gunde, maar het is topsport en daarin worden geen cadeaus gegeven. Of toch?

Voor iemand als Van Lierde, die 100% leefde voor zijn sport, altijd beschikbaar was voor de media en enorm veel respect heeft voor zijn tegenstanders, blijkbaar wel. Heemeryck had Van Lierde eraf gelopen, maar besloot om met nog 250m te gaan de Menenaar op te wachten. (Of schoot hij in een kramp?) Ook Aernouts, die Van Lierde had bijgebeend, besloot even de benen stil te houden.

Een fantastisch gebaar en het toont aan hoe groot de bewondering voor Van Lierde is. De sportman van het jaar 2013 kon het amper geloven en kwam zichtbaar geëmotioneerd als eerste over de meet.

Bart en Pieter gunden Van Lierde een mooi afscheid.
Bart en Pieter gunden Van Lierde een mooi afscheid.© HV

“Dit is een mooier afscheid dan ik me ooit had durven voorstellen”, vertelt Van Lierde. “Wat Bart en Pieter doen, dat had echt niet gehoeven. Zij waren gewoon beter. Ik zat op mijn limiet, maar zij hadden overschot. Dat ze mij de overwinning gunnen toont aan dat ze niet alleen wereldtoppers zijn, maar ook echte gentlemen!”

“Maar zij zijn niet de enige die ik vandaag wil bedanken. Ik heb zoveel aanmoedigingen gekregen dat ik het moeilijk had om mijn focus te bewaren. Zowat iedereen die hier staat ken ik en heeft wel iets voor me betekent. Ik zal maar beginnen met straks een vat te geven!”

Triathlon Wall of Fame

Na afloop begon Van Lierde aan een nieuwe triatlon: het geven van interviews, het omhelzen van vrienden en familie en het in ontvangst nemen van felicitaties. Zowel door de organisatie, de gemeente, als de Belgische Triatlonfederatie werd hij in de bloemetjes gezet.

Van Lierde met zijn gezin.
Van Lierde met zijn gezin.© HV

Van Lierde kreeg zelfs te horen dat hij als eerste wordt opgenomen in de Triathlon Wall of Fame van België. Dan heb je wel iets betekent voor je sport. En van zijn sponsor kreeg hij een set koffietassen cadeau. Kan hij in plaats van ‘s morgens te gaan zwemmen op het gemak een koffietje drinken. Het is hem gegund na zo’n ongelooflijke carrière!

(BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.