Vaartzwemmen tussen Sluis en Damme

© ACR
Redactie KW

De vaart tussen Sluis en Oostkerke was zaterdag opnieuw druk bevolkt. Triatlon Club Damme organiseerde voor de twaalfde keer het vaartzwemmen, zowel voor recreanten als wedstrijdzwemmers.

De organisatie pakte opnieuw uit met een zogenaamde ultrazwem over een afstand van 10 kilometer. Het startschot voor deze wedstrijd met dertig deelnemers werd gegeven in Hoeke. Daar trokken de zwemmers richting Sluis om aan het houten brugje terug te zwemmen naar het aankomstpunt nabij de brug in Oostkerke. Bruggeling Davy Billiau zwom de afstand in 2u07’25 en brak hiermee ruim het wedstrijdrecord dat op naam stond van triatleet Pieter Hemeryck (2u18’29”).

Nick Marchand uit Blankenberge, de winnaar van vorig jaar, volgde op bijna drie minuten. Johan Coulon van de plaatselijke triatlonclub vervolledigde het podium.

De top drie bij de dames was voor Emilie Vandevoorde voor Célestine Van Hoorickx en Peggy Declerck.

Opvallend op de 7 km, een wedstrijd die in Sluis vertrok, was dat een dame sneller zwom dan de mannen. Linde Herreman finishte in 1u35’55” en had maar liefst bijna tien minuten voorsprong op Bavo Geldof en Wim De Meester. Wim Vande Casteelde eindigde als derde. Het podium bij de dames werd vervolledigd door Celine Tack en Goedroen Devos.

Over een afstand van 3 km was er opnieuw een sterke prestatie van Katrien Delaender (Brugse Zwemkring). Zij vertrekt naar het EK masters in Slovenië en eindigde in Oostkerke op de tweede plaats. Zij moest enkel Thomas Lenoir laten voorgaan.

Na de competitiezwemmers was het de beurt aan de recreanten. Zij konden kiezen uit drie afstanden: één, twee of drie kilometer zonder tijdsregistratie.

Nog dit: Hendrik Deneckere en Jeroen Stubbe uit Oostende organiseerden die dag ‘Swim to run again’. Samen zwommen ze 17.000 meter. Ze lieten zich hiervoor sponsoren en de opbrengst gaat naar een looppiste voor het UZ Gent, waar Hendrik na zijn beenamputatie weer leerde stappen.

(ACR)