Tweelingbroers boksen voor eigen volk in Kortrijk

De boksende tweeling Leonardo (links) en Manolito Strynckx bereiden hun kampen voor komende zaterdag nauwgezet voor. "We wonen op amper vijf minuten van Kortrijk Expo. Dat geeft wel wat meer stress. We willen absoluut voor eigen publiek goed presteren", luidt het. (foto Kurt) © Foto Kurt
Christof Decraene

Voor het eerst mogen Léonardo en Manolito Strynckx voor eigen volk boksen tijdens het boksgala in Kortrijk komende zaterdag 9 maart.

De broers Léonardo en Manolito Strynckx wonen in Bellegem op vijf minuten van Kortrijk Xpo. “Ik voel wel meer druk. Je wil tonen dat je de beste bent. Ik verwacht toch veel bekend volk. Zo verkocht ik al 25 tickets. Een tiental collega’s komt mij ook aanmoedigen”, vertelt Manolito die als operator bij Alpro werkt.

De broers zijn lid van de Boxingclub Lichtervelde waar Delfine Persoon ook actief is. Zij verdedigt komende zaterdag haar wereldtitel in Kortrijk. “Je merkt de druk ook wel in de club. Delfine is ook veel met de organisatie van het evenement bezig.” Dat Persoon voor de organisatie instaat, is volgens de broers mooi meegenomen naar de toekomst toe. “Volgens mij is het mogelijk om elk jaar een boksgala in Kortrijk te organiseren. Al zal dit natuurlijk afhangen van de opkomst zaterdag. Maar er werd veel reclame gemaakt en ook Delfine als bekende naam trekt heel wat volk. Ik heb er dus wel een goed oog op dat we nog in Kortrijk zullen kunnen boksen”, aldus de bijna 20-jarige Manolito.

Comeback

Manolito maakt zaterdag, nadat hij een jaar geen kampen betwist heeft, zijn comeback. “Ik verloor de laatste drie kampen voor mijn break. Door mijn job was werk en boks combineren onmogelijk geworden. Vorig jaar in april ben ik volledig gestopt. Een tijd daarna veranderde ik van job en in december pikte ik de draad van de trainingen weer op. Zaterdag wordt dus mijn eerste kamp sinds een jaar tijd. Ik ben eigenlijk nog altijd aan het opbouwen. We zullen zien wat de wedstrijd geeft, maar ik heb vertrouwen. Ik heb wel het gevoel dat ik deze kamp nodig heb om helemaal terug te zijn. De goesting is er alleszins wel al”, aldus Manolito die in de gewichtsklasse -60 kg uitkomt.

De broers vind je bijna elke dag in de boksclub. “Als ik er niet ben, loop ik als het ware verloren”, aldus Léonardo die in de gewichtsklasse -56 kg bokst.

De broers geven ook trainingen aan recreanten. “Het was Delfine zelf die vroeg of we het niet zagen zitten om zelf training te geven aangezien onze techniek goed is. We zijn op dat voorstel ingegaan”, aldus Léonardo die naar eigen zeggen de laatste tijd nog harder trainde dan ervoor.

“Doordat Manolito aan zijn comeback bezig was en we samen trainen, heb ik nog een tandje bijgestoken als extra stimulans voor mijn broer. Hij is nu weer op het niveau van voor hij stopte en misschien is hij zelfs nog beter”, lacht Léonardo die als technisch controleur bij NMBS werkt.

Kijken naar elkaar?

Manolito wijst zijn broer aan als de beste bokser van hen twee. “Ik vond dit vroeger ook al maar door mijn pauze merk ik dat Léonardo is blijven groeien en ik ben blijven stilstaan. Ieder jaar stijgt het niveau, wat normaal is. Léonardo heeft sowieso een betere techniek dan ik.”

Het ziet ernaaruit dat de broers zaterdag na elkaar zullen boksen waardoor het moeilijk wordt om elkaar aan het werk te zien. “Als Léonardo na mij bokst, zal ik wel kijken maar andersom is dat heel moeilijk. Op dat moment ben je heel erg op je eigen kamp gefocust. Ik heb ook het gevoel dat het ongeluk brengt voor Léonardo als ik naar zijn kamp kijk. Dat is in het verleden al gebleken.”

Gewicht

De voorbereidingen voor zaterdag verlopen zoals gewoonlijk bij de broers. “Ik train nog een keer op conditie, doe een looptraining van tien kilometer, heb een overleg met mijn trainer, spar nog eens tegen iemand van de club en donderdag en vrijdag zijn rustdagen. Ik moet ook nog zorgen dat ik twee kilo verlies, maar dat moet zeker lukken”, zegt Léonardo.

Maar zo rustig is vrijdag niet voor de tweeling. Manolito en Léonardo helpen hun vader, Jean-Pierre Strynckx, vrijdag met het plaatsen van de ring. “Dat zijn we ook gewoon. Zo gaat dat bij iedere kamp die we betwisten. Het geeft ons geen extra stress”, aldus Manolito.

Volgende week, een weekje na het boksgala, verdedigt Léonardo zijn nationale titel. “Zaterdag mag ik absoluut geen blessures oplopen om mijn BK niet te hypothekeren. Maar ik zal me zeker niet inhouden”, meent de linkshandige Léonardo.

“Voor het BK heb ik wel meer stress dan voor nu zaterdag. Ik kan drie keer op rij kampioen worden. Ik zou dan ook de eerste in de boksclub zijn die dat verwezenlijkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier