Twee West-Vlamingen kronen zich tot Belgisch kampioen bij de VJMO/MCLB

Jerome Biets behaalde titel bij de Inters 250. © foto Coghe

De Vlaamse Jeugd en de Liefhebbers Bond waren in het weekend van 18 en19 september te gast in Vlaams-Brabant bij de Motor Club De Willemsvrienden in Roosdaal-Pamel op het prachtige circuit Heideberg. Een recordopkomst van piloten zowel op zaterdag als zondag in een stralend najaarszonnetje zorgden voor heel wat spektakel. Op zaterdag stonden de finales voor het BK in alle reeksen en op zondag de finales voor het BK voor de Beloften, de Juniors 250 en 500cc, en de Internationalen op het programma. Met twee West-Vlamingen op het hoogste schavotje.

Bij de jeugd slaagde er geen enkele West-Vlaming in om de titel van Belgisch kampioen te veroveren, er waren alleen enkele ereplaatsen in diverse categorieën zoals een vierde plaats voor Lewis Wybo (Lichtervelde) bij de Initiatie, een derde plaats voor Tallon Dekeyser (Ruiselede) bij de Nieuwelingen 65cc en de vierde plek voor Matto Vertongen uit Avelgem.

MCLB op zondag

Bij de Nieuwelingen 85cc werd Seth Priem (Lichtervelde) vicekampioen en Bo Tytgat (Lichtervelde) sloot de top vijf af. Bij de Ladies-Open was er een vierde stek voor Amy-Jo Stoop uit Beernem en een vijfde plaats voor Rune Van Massenhove uit Leffinge bij de Aspiranten, de hoogste jeugdreeks.

Op zondag bij MCLB werden de laatste finales betwist en hierbij toch twee West-Vlamingen die de nationale driekleur mochten aantrekken. Jerome Biets uit Jabbeke had bij de Internationalen 250cc in de finale genoeg aan een driedubbele derde plaats voor de Belgische titel, Damon Tanghe uit Ooigem had bij de Inters Open B genoeg aan een derde plaats in de eindstand na zijn derde en tweede plaatsen in de reeksen.

Juniors

Gilles Gesquiere uit Adinkerke werd eindwinnaar bij de Juniors 500cc met een reekszege en een vierde plaats. In deze categorie bij de zware motoren was het podium volledig West-Vlaams getint, met Lowie Soens (Zwevegem) tweede na zijn derde en tweede plaatsen en tevens vicekampioen, en brons voor Karel Vanhaecke uit Oostkamp die beslag wist te leggen op de vierde en tweede plaatsen en ook derde in het BK.

Bij de Juniors 250cc de tweede eindstek voor Seth Van Tatenhove uit Zwevezele die als vierde en derde onder de geblokte vlag kwam, en de vierde plaats voor Emiel Soens (Zwevegem) met de vijfde en vierde plaatsen, en de titel van vicekampioen.

Nieuwelingen

Lowie Vancompernolle uit Meulebeke werd tweede in de eindstand bij de Nieuwelingen 250/500cc na zijn dubbele vierde plaats. Stefaan De Ruyck (Tielt) viel net naast het podium bij de Nieuwelingen C na zijn dubbele vierde plaats. Michael Dekeyser (Ruiselede) werd driedubbel tweede bij de Amateurs.

Pieter Swertvaegher (Ingelmunster) was knap bezig bij de Experten en mocht met de hulde op het derde schavotje plaats nemen na zijn derde en tweede plaatsen. In deze reeksen was ook Kristof Calus uit Heestert aan de slag en hij legde beslag op de vierde en vijfde plaatsen, net niet genoeg voor podium.

Nigel Stoop (Beernem) was knap bezig bij de youngsters, de Beloften, met de vierde en derde plaatsen, goed voor de derde eindstek. Bij deze Beloften was er een vijfde eindstek voor Matlin Devos (Wielsbeke) die als zevende en vijfde onder de geblokte vlag kwam.

Internationalen

Bij de Internationalen 250cc een mooie driedubbele tweede plaats voor Tim Vandriessche (Menen) die na een lange inactiviteit stilaan op niveau komt en het seizoen wellicht prachtig kan afsluiten. Bij deze viel Stanley Verstraete (Zerkegem) net naast het podium na zijn vijfde en vierde plaatsen, hij werd vicekampioen 2021.

Bij de Inters B open mocht Damon Tanghe de Belgische titel vieren.
Bij de Inters B open mocht Damon Tanghe de Belgische titel vieren. © foto Coghe

Bij de Internationalen 500cc is thuisrijder Wietse Brackman kampioen, op zijn thuiscircuit kwam hij in de eerste reeks ten val en mocht de zege vergeten, en in de tweede manche finishte hij als tweede, ruim voldoende voor de titel van Belgisch kampioen.

Kevin Fors schreef beide reeksen en de eindzege op zijn naam, David Segers werd tweede met de tweede en zesde plaatsen. Mattis Meersschout (Wingene) werd derde en mocht mee op het podium na zijn vierde en vijfde plaatsen. Greg Demeulemeester (Kerkhove) werd vijfde in de eindstand met de vijfde en zevende plaatsen bij de Inters 500cc.

Zijspannen

In de einstand van het Belgisch kampioenschap mist Greg net het podium. Greg Vullers (Dentergem) werd driedubbel vierde op de Heideberg bij de Inters Open B en derde in de eindstand van het kampioenschap.

Dylan Boussy – Tony Kramar (Koekelare-Oostende) wonnen de enige gereden reeks bij de Zijspannen. Na een zware valpartij van Marc Verbrugghe (Oostrozebeke) in de derde ronde bij een afdaling werd de tweede reeks stilgelegd. Langs deze weg veel beterschap voor de zwaar getroffen Marc.

De broers Maxim en Matthias Moenaert (Gistel-Wingene) werden tweede in de eerste reeks. Kevin MerreelOlivier Sobry (Izegem) zorgden voor een heerlijke verrassing door beslag te leggen op de derde plaats in de eerste reeks.

Laatste finales in Hamme-Zogge

Yens Delmotte – Joey Valcke (Kachtem-Oostrozebeke) namen kopstart in de eerste reeks maar reden zich vast op een natte berm en mochten als allerlaatste opnieuw van start gaan. Na een helse achtervolging slaagden zij er in van de twintigste naar de vierde plaats op te rukken.

Volgende afspraak op 25 en 26 september in Hamme-Zogge waar de laatste finales voor het BK worden betwist, voor de Nieuwelingen 250/500cc, de Nieuwelingen C, de Dames-Open, en de Nationalen 250 en 500 cc. (Guido Allewaert)