Twee leden van Turnclub Varsenare naar EK Toestelturnen

Noémie Louon en Margaux Daveloose in het gezelschap van Nina Derwael.© Facebook
Noémie Louon en Margaux Daveloose in het gezelschap van Nina Derwael.© Facebook
Redactie KW

De Brugse Margaux Daveloose en de Waalse Noémie Louon, beiden lid van Turnclub Varsenare, zijn binnen Team Belgym geselecteerd voor deelname aan het komende Europees kampioenschap toestelturnen. Dit vindt plaats in het Zwitserse Basel van 21 tot en met 25 april.

Margaux Daveloose uit Assebroek en Noémie Louon uit Sprimont worden bij de dames vergezeld door Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) en Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen). Ook Lisa Vaelen (De Gympies Keerbergen) en Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) wisten de allroundnorm voor het EK te turnen. Door een lichte blessure en met het oog op de Olympische Spelen wordt dit EK niet in hun programma opgenomen.

Tachtig gymnasten uit 38 landen nemen aan het Europees kampioenschap deel. Na de laatste selectietest van zaterdag in het Nederlandse Heerenveen voor de dames en in Gent voor de heren werd door Gymfed de Belgische ploeg samengesteld en bekendgemaakt die ons land in Basel zal vertegenwoordigen.

Meerdere finales

Na een lange periode zonder competities zullen negen Belgische atleten ons land in Zwitserland verdedigen. Op het programma van het Europees kampioenschap staan de kwalificaties, individuele allroundfinales en toestelfinales.

Het EK gaat van start voor de dames op dinsdag 21 april. Onze Belgische atleten komen in actie in subdivisie 1 in de voormiddag en subdivisie 3 in de namiddag. Welke gymnasten in welke subdivisie zullen aantreden, wordt later en dichter bij het EK bekendgemaakt.

Op woensdag 21 april volgen voor de dames de kwalificaties, op vrijdag 23 april de allroundfinale (na selectie – top 24) en zaterdag 24 april de toestelfinales sprong en brug (na selectie – top 8). Zondag 25 april zijn er de toestelfinales (na selectie top 8) balk en grond.

Olympische Spelen

Ons land hoopt aan meerdere finales deel te nemen. Alle Belgische ogen zullen uiteraard gericht zijn op Nina Derwael die niet meer in competitie is uitgekomen sinds haar wereldtitel in Stuttgart, in oktober 2019.

De heren zijn met vijf binnen Team Belgym die aan het EK zullen deelnemen: Florian Landuyt (Sportac Deinze), Noah Kuavita (Silok Deurne), Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas), Maxime Gentges (GC Malmedy) en Takumi Onoshima (Altanor Gym Club)

Voor de Belgische dames is het EK in voorbereiding van de komende Olympische Spelen in Tokio. Momenteel zijn er hiervoor nog tien gymnasten in de running. Begin juni vindt er weer een voorselectie plaats. De turnsters nemen van 25 tot 27 juni in Gent deel aan de Flanders International Team Challenge. Na deze internationale wedstrijd zullen we de vier turnsters kennen die het Olympische team zullen vormen, beslist door de selectiecommissie. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.