Twaalf atleten van Lentriac nemen zondag deel aan de Ironman in Nice

Lentriac, de triatlon club uit Menen trekt met een delegatie van twaalf atleten en 40 supporters naar de Ironman van Nice. Voor heel wat onder hen is het de eerste triatlon op de lange afstand.


Zondag staat een van de mooiste Ironmanwedstrijden op de kalender: die van Nice. Frederik Van Lierde mikt er op een zesde overwinning. In zijn zog – of iets verderop – zullen twaalf leden van Lentriac zwemmen, fietsen en lopen.

Dat er zoveel atleten van de “Leie Endurance & Triathlon” club zullen deelnemen, is uitzonderlijk. Dat onderstreept ook voorzitter Christophe Dupont. “Jaarlijks pikken we er een Ironman uit waar we als groep aan deelnemen. Onze club telt 60 leden, het gros zijn atleten die de lange afstand aankunnen, maar dat het er zoveel zouden zijn dit jaar, hadden we niet verwacht.”

Inschrijven voor een Ironman doe je ruim op voorhand, de vrienden hebben elkaar wat opgejut zodat de ene na de andere zich inschreef. Maar dan moest het trainingswerk nog beginnen, ruim zes maanden zijn ze daarmee zoet geweest.

“En Nice is geen gemakkelijke”, weet voorzitter Christophe Dupont die hem in zijn carrière zelf drie keer liep. “Dat komt vooral door het zware fietsparcours. De Col de l’Ecre is 21 kilometer lang, gevolgd door een bijtrapafdaling. Dat maakt het superlastig. Anderzijds zit je in de Cote d’ Azur, de regio is prachtig en bovendien zijn de supporters helemaal niet chauvinistisch. Alle deelnemers worden aangemoedigd.

Voor heel wat atleten is het hun eerste Ironman: Andrew Toebat, Steven Lecluyse, Bernd Vandenberghe, Sammy Schotte en Dominiek Horré staan voor het eerst voor de uitdaging: 3.800 meter zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen. Ze krijgen net als de anderen heel wat steun, niet minder dan 40 supporters maken de trip naar Nice mee. Hun aanmoedigingen zullen deugd doen, weet Christophe Dupont uit ervaring.

“We hopen dat een aantal onder hen een mooie tijd zullen lopen. Maar ik wens vooral dat ze alle twaalf de aankomstlijn op de Promenade des Anglais bereiken en dat we er daarna een geweldig feest van maken!”

Andrew Toebat (29) uit Menen is de jongste uit het gezelschap. Het is pas zijn tweede jaar als triatleet, voordien was hij wielrenner. Het zware fietsparcours zou hem dus moeten liggen. “Ik wil vooral aankomen”, blijft hij nuchter. “Ik liep nog nooit een volle, wel al tweemaal een halve triatlon. Het zou al mooi zijn als ik niet al te ver van de andere clubgenoten eindig.”

“2019 was een heel druk jaar, met een nieuwe job en we verwachten ons tweede kindje. Daarbovenop kwamen dus de trainingen voor de Ironman. Ongeveer 17 uur per week in het afgelopen half jaar, dat was niet evident.”

De meest ervaren rot is Perry Vanmeenen (50) uit Dadizele. Drie jaar geleden haspelde hij de Ironman van Nice af in een heel knappe 10 u. 26’50”. De marathon liep hij in een snelle 3 u. 18’50”. Zijn ambitie dit jaar? “Beter doen”, klinkt het overtuigd. “Ik hoop om hem onder 10 u. 20′ te lopen.”

Volgens zijn clubgenoten laat Perry de rest van het team makkelijk ter plaatse. “Zeker niet in het begin”, reageert Perry. ” Yves Devoldere is de snelle zwemmer, die zal wat voorliggen na het zwemmen. Daarna denk ik dat we met een aantal fietsers in elkaars buurt blijven, waarna het verschil wordt gemaakt in het lopen.”

‘De Krak van Spiere 2018’ Johan Wyckaert (50) is pas zeven jaar geleden begonnen als triatleet en is ondertussen toch al aan zijn vierde Ironman toe. Hij kreeg de goesting te pakken na de Ironman van Nice in 2012. “Het relaas van de Lentriac atleten die toen terugkwamen uit Nice overtuigde me om het zelf ook te proberen. Het jaar daarop sloot ik me aan bij de club.”

Zijn prestaties gaan in stijgende lijn, tot nu toe verbeterde hij zijn tijd bij iedere Ironmandie hij liep. “Ik hoop dat dit nu opnieuw het geval zal zijn”, zegt Johan. “Maar ik vrees het fietsparcours in het natuurreservaat Préalpes d’Azur. Het is er prachtig maar ook heel bergachtig, er zijn niet minder dan 2.000 hoogtemeters. Maar ik ben er klaar voor.”

volledige triatlon

ICT-coördinator bij Rhizo, Dominiek Horré, loopt in Nice zijn eerste triatlon. “Ik liep al verschillende marathons waaronder die in Rome. 11 jaar geleden nam ik als loper deel aan de triatlon in Izegem. Ik loop al van mijn 12 jaar en had niet echt meer een uitdaging. Die toevallige deelname aan de triatlon bracht een nieuwe kans.”

De eerste wedstrijd van Dominiek was Mister T in Gent, een 1/8 triatlon die heel toegankelijk en recreatief was, om iedereen te laten proeven van de sport. Na heel veel kwart-, en een vijftal halve triatlons, staat voor Dominiek dit weekend de eerste volledige triatlon op het programma.

“Het fietsen zal het zwaarste zijn met twee cols en 2.000 hoogtemeters”, aldus Dominiek, die zich onlangs aansloot bij Lentriac en strikt het trainingsschema van Romain Ossieur afwerkte.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.