Triatlonteam Roeselare stuurt drie atleten naar WK Ironman

Gunther Himbrecht en Kris Decaestecker. © Joke Couvreur
Tom Vandenbussche

Met Cosie Goudesone (33), Kris Decaestecker (50) en Gunther Himbrecht (54) stuurt het Roeselaarse TTR komende week drie triatleten naar het WK Ironman op Hawaï. Decaestecker en Himbrecht reizen samen af naar Kona. “Iedereen zegt dat we vooral van de wedstrijd moeten genieten.”

Kris Decaesteker: “Als kinesitherapeut run ik al 22 jaar de groepspraktijk GroepK in de Rumbeeksesteenweg in Roeselare. Onder de naam RunBikeLab doe ik ook fietspositionering. Daarnaast ben ik al 23 jaar getrouwd met Sophie Jacobs. We hebben drie kinderen, een zoon en dochter van 20 en een dochter van 14.”

Gunther Himbrecht: “Ik ben al 35 jaar als Technical Sales aan de slag bij de firma Eriks in Moorsele. Daarnaast ben ik intussen al bijna 33 jaar getrouwd met Ann Berteloot. We hebben twee zonen, Laurent en Mathieu, en zijn sinds 28 juli de trotse grootouders van ons eerste kleinkind Charles.”

2. Hoe zijn jullie in de triatlonwereld beland?

Decaesteker: “Ik kom uit de atletieksport. Als zevenjarige sloot ik me aan bij KAVR. Als miniem won ik zelfs nog de CrossCup in Roeselare en bij de kadetten veroverde ik twee Belgische titels op de 400 meter horden. Na een periode in het buitenland ben ik naar de marathon overgeschakeld en werkte ik jaren mee in het Centrum Wielerbegeleiding van wijlen Luc Wallays, waar ik de liefde voor de fiets ontdekte. Twaalf jaar geleden ben ik door toedoen van enkele vrienden met triatlon begonnen. Sinds 2020 geef ik zelf geen trainingen meer en heb ik wat meer tijd om zelf wat meer te sporten. Met succes blijkbaar.”

Himbrecht: “Ik heb in mijn jeugd een jaar of tien in de zwemclub in Roeselare gezeten, maar deed daarna niets meer van sport. Tot ik in 2003, toen ik stopte met roken, met Start to Run ben begonnen en later zelfs twee marathons liep. Eind 2011 zag ik in De Streekkrant een advertentie van Start to Triatlon. Intussen deed ik vijf volledige triatlons, 14 halve en ben ik al tien jaar TTR-secretaris.”

3. Waar hebben jullie zich voor Hawaï gekwalificeerd?

Decaesteker: “Voor mijn 50ste verjaardag wilde ik eigenlijk gewoon voor de laatste keer de finish van een volledige triatlon bereiken. Maar nu ik in het Zwitserse Thun een twaalfde plaats behaalde, komt er nog eentje bij. Mijn vrouwtje klaagt niet, want nu kan ze mee naar Hawaï.”

“Iedereen zegt dat we van de race moeten genieten”

Himbrecht: “Ik kwalificeerde me ook in Thun. Dat was werkelijk een complete verrassing, want er waren in mijn leeftijdscategorie maar vier tickets voor Hawaï beschikbaar en door een loopblessure had ik geen ideale voorbereiding achter de rug. Ik had dus zeker niet op een ticket voor Hawaï gerekend, maar een aantal atleten uit mijn age group lieten hun ticket voor wat het was, waardoor ik plots wel de kans kreeg.”

4. Hoe zagen jullie zwaarste trainingsweken eruit?

Decaesteker: “Door mijn drukke praktijk heb ik geen tijd om 20 uur per week te trainen. Dankzij mijn jarenlange ervaring als sporter en trainer heb ik wel een plan van gemiddeld tien tot elf trainingsuren per week kunnen uittekenen, net voldoende om een volledige Ironman te doen.”

Himbrecht: “Ik deed twee zwem-, drie loop- en drie fietstrainingen per week, met daarbij een lange duurloop van 27 tot 30 km en een lange fietsrit van 180 km. Ik heb iets meer op het lopen gefocust, want door die kleine blessures en een val op training na Thun had ik een achterstand opgelopen.”

5. Hoe speciaal is het dat drie triatleten uit dezelfde club naar dit WK mogen?

Himbrecht: “Heel speciaal. Het was al speciaal dat één atleet zich had gekwalificeerd, laat staan dat er drie daarin zouden slagen.”

Decaesteker: “Ik ben heel blij dat er nog twee clubleden van TTR mee zijn, want Hawaï is nog veel specialer als je het kan delen en meemaken met vrienden. Mijn vrouw en ik reizen samen met Gunther en zijn echtgenote naar Hawaï af. De trip duurt 23 uur en er is een tijdsverschil van twaalf uur. Een weekje acclimatisatie zal geen overbodige luxe zijn.”

5. Wat is jullie doel op Hawaï?

Decaesteker: “Ondanks de wellicht extreme omstandigheden pak ik de wedstrijd aan zoals ik het altijd aanpak: doseren en blijven focussen op mijn voeding en drank. De sfeer zal vermoedelijk top zijn. Daar ga ik dan ook ten volle van proberen te genieten.”

Himbrecht: “Iedereen zegt dat we van deze speciale wedstrijd moeten genieten. Mijn enige doel is om mijn race tot een goed einde te brengen. Daarnaast zullen mijn vrouw en ik, samen met Kris en zijn echtgenote, zoveel mogelijk plekken op het eiland Hawaï proberen te bezichtigen.”

Uitstekende voorbereiding voor Cosie Goudesone

Cosie Goudesone (32) is de derde triatleet van TTR die aan de Ironman van Hawaï deelneemt. Hij kwalificeerde zich vorig jaar in Vichy. “In het verleden was ik in Nice al eens op twee minuten van een slot voor Hawaï gestrand en in Vichy, waar ik minder goed voorbereid aan de start verscheen, lukte het me plots wel. Met dank aan een loodzwaar fietsparcours en een prima marathon”, vertelt de projectmanager bij TriFinance.

Goudesone, die intussen in Zillebeke woont, zit momenteel in de verbouwingen en heeft geen uitstekende voorbereiding achter de rug. “Ik heb het even uitgerekend: in 2022 kom ik aan gemiddeld tien trainingsuren per week. Ondermaats voor een langeafstands-triatleet, maar ik moet roeien met de riemen die ik heb. Ik probeer kwalitatief met mijn trainingstijd om te springen. Dat lukt aardig.”

Deze week reisde Goudesone met zijn vriendin Inge naar Hawaï af. De familie van beiden maakt later de oversteek. “Inge heeft een hele trip uitgestippeld. We zullen meerdere eilanden aandoen, zwemmen met schildpadden en duiken naar roggen. (lacht) Ze is de beste reisorganisator ooit. Hawaï is negen jaar een doel geweest en nu is het me eindelijk gelukt. Een betere afsluiter van mijn periode als competitiesporter kan ik me niet wensen. In 2023 zal ik sowieso geen wedstrijden doen en de jaren erna waarschijnlijk ook niet, aangezien al mijn aandacht zal uitgaan naar de oprichting van een B&B voor mensen met een fysieke beperking.” (TVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.