Triatlonclub Lentriac focust op afscheidswedstrijd Frederik Van Lierde in september

© WO
Redactie KW

Omdat de coronacrisis het triatlonseizoen volledig overhoop haalde, vestigt triatlonclub Lentriac zijn hoop op een uitstekende septembermaand. Hoogtepunt moet de halve triatlon van 13 september in thuisstad Menen worden, meteen ook de Belgische afscheidswedstrijd van Menenaar Frederik Van Lierde.

“De lockdownperiode heeft ons allemaal ontnuchterd en doen beseffen hoe goed we het wel hadden. Gezondheid is nu belangrijker dan ooit. We willen het positieve van de crisis onthouden en dat doortrekken naar de club”, zegt voorzitter Christophe Dupont. “Door de coronacrisis hebben onze atleten lang hun plan moeten trekken met lopen en fietsen, terwijl van zwemmen helemaal geen sprake meer was. Ook onze hemelvaartstage op Mallorca kon niet plaatsvinden. Nu ambieert iedereen de septembermaand. Een aantal van ons start op 6 september in de 70.3 Iron Man van Les Sables d’Ollonne. Maar met Lentriac focussen we vooral op de afscheidswedstrijd van Frederik Van Lierde. Heel wat van onze leden zijn ingeschreven voor die wedstrijd.”

Elf jaar geleden was het de bedoeling van Christophe Dupont om een klein triatlonclubje te runnen, maar de voorbije jaren is Lentriac uitgegroeid tot een club met een tachtigtal leden. Het aandeel vrouwelijke atleten stijgt elk jaar gestaag.

Geen druk zetten

“We tellen 85 procent competitieve leden en 15 procent meetrainende leden. Maar allen worden ze gelijk behandeld. Iedereen betaalt dezelfde bijdrage en geniet dezelfde voordelen. Atleten die goed zijn, kan je toch niet tegenhouden om naar een grote club te vertrekken. We zijn vooral een club waarbinnen heel wat vriendschappen groeien. We zetten geen druk op resultaten. Als de sfeer goed zit, komen die resultaten wel“, aldus de voorzitter.

Sinds begin dit jaar heeft Lentriac ook een jeugdwerking, die al meteen goed is voor een 20-tal jongeren. “Trekker van die jeugdwerking is Frederik Van Lierde. Als hoofdcoach van de jongeren werkt hij hier samen met een viertal kwalitatieve jeugdtrainers. Frederik is een serieuze troef voor onze jeugdwerking. Een atleet van zijn kaliber heeft ervaring te koop. Onze jongeren kunnen dan ook heel wat van hem opsteken. De sfeer is alvast erg goed. Ondanks het leeftijdsverschil sluit de mentaliteit van onze jongeren perfect aan bij de levensvisie van onze volwassen atleten. Maar we hoeden ons ervoor om hen te vroeg voor de leeuwen te gooien.” (CB)