Triatlon en Duatlon Team Ieper mag in Dikkebusvijver trainen

© foto EF
Redactie KW

Deze week startte Triatlon en Duatlon Team Ieper (TDTI) met het zwemmen in de vijver van Dikkebus. Voor het eerst krijgt een Ieperse sportclub de toestemming om in open water te zwemmen. Stad Ieper koppelt dit meteen aan een opwaardering van Dikkebusvijver.

Het initiatief van het openwaterzwemmen komt van TDTI. De club zag dat onder meer in Brugge en in Kortrijk openwaterzwemmen werd toegelaten en klopte aan bij stad Ieper. Bevoegde schepenen Valentijn Despeghel en Patrick Benoot zaten samen met TDTI rond de tafel en laten het zwemmen vanaf nu toe tussen mei en september en dit op maandag en donderdag. “TDTI zorgt via de overkoepelende organisatie voor de nodige vergunningen. Zelf staan ze in voor een opzichter en een redder.”

In het midden van de vijver bevindt zich nu een boei. “Die ligt op 470 meter van de oever,” legt Dries Verplanken, voorzittter van TDTI, uit. “De leden kunnen zo hun te trainen afstand inschatten.”

Gekoppeld aan dit openwaterzwemmen pakt stad Ieper uit met een verfraaiing van de vijver. “We schilderden ondertussen de loods die dienst doet als kleed- en doucheruimte van de Paddel, de plaatselijke kanoclub en voorzien ook nieuwe aanplantingen aan de inrijlaan naar dit clublokaal.”

Ook de kwaliteit van het water van Dikkebusvijver wordt nauwgezet in de gaten gehouden. “Tot driemaal toe per week controleren we de zuurstof in het water en indien nodig gaan we de vijver voorzien van extra zuurstof. We kennen ondertussen het verhaal van de blauwalgen die hier de waterrecreatie grondig kwamen verstoren. We baggerden de vijver uit en merken nu de eerste resultaten. Met de gemeente Heuvelland stapten we ook in het project Water-Land-Schap. Met dit project willen we een sterker landschap realiseren, waarbij rekening wordt gehouden met de extra druk die de klimaatverandering op het watersysteem zal zetten,” aldus Valentijn Despeghel.

Ook wil stad Ieper verder inzetten op het vissen. “We laten voortaan het elektrisch bootvissen op de vijver toe,” aldus nog schepen Valentijn Despeghel die van Dikkebusvijver dé plek wil maken voor watersportrecreatie. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier