Triatlon Brugge Team gaat voluit voor twee organisaties: “Veel clubs schreven ons aan om het zeker te doen”

Bij het Triatlon Brugge Team maken ze zich op voor het BK jeugd en de Memorial Kenneth Neyt. © ACR
Redactie KW

Zondag 6 september heeft in het triatlon zowel de Memorial Kenneth Neyt als het BK voor de jeugd plaats. Al was er lang twijfel. “We doen het voor de jongeren”, stelt Mike Bogaert.

Volgens de voorzitter van het Triatlon Brugge Team waren er zo weinig jeugdwedstrijden dat de jonge atleten, door al de voorbije afgelastingen, geen doel meer hadden als ze niet aan competitie konden doen.

“Ik had bij stad Brugge een dossier ingediend, bij een crisiscel. Ons dossier was uiteraard aangepast aan de covid-maatregelen en we baseerden ons op een soort van draaiboek dat de federatie had opgesteld. Dinsdagavond hebben we dan finaal besloten om zowel het BK jeugd als de Memorial te organiseren. Veel clubs schreven ons aan, om het kampioenschap zeker te laten plaatsvinden, ook al omdat hun jonge leden super gemotiveerd zijn. Het is voor hen dat we het doen. Dit is een unieke mogelijkheid met Viersel en Mechelen die er nog aankomen. Dan hebben ze dit jaar toch minstens drie wedstrijden gedaan”, vindt Bogaert.

Weinig eer

In en rond de Damse Vaart en de Gemeneweidestraat in Koolkerke heeft op zondag 6 september om 11.30 uur en op het middaguur een Iron Kids wedstrijd plaats. Om 13 uur start het BK voor Jeugd C, gevolgd door Jeugd B (13.50 uur) en Jeugd A en Junioren om 15 uur. Daarna om 16.30 uur is er de start van de vierde Memorial Kenneth Neyt, een sprinttriatlon met 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. Deze wedstrijd staat open voor beloften, senioren en masters. Het gaat in beide gevallen om een aangepaste versie. Er mag geen publiek aanwezig zijn, er is geen bar, geen bevoorrading, geen recuperatiezone en ondanks het feit dat het om een BK gaat, geen podia.

“Er is weinig eer en zeker geen inkomsten aan te verdienen”, beseft de voorzitter. “Er worden geen randactiviteiten toegelaten. Het gaat enkel om het essentiële, de wedstrijd zelf. De deelnemers komen toe, doen hun wedstrijd en vertrekken meteen na hun aankomst.”

Kosten besparen

Ondanks dit alles hoopt men bij TBT break-even te draaien. Er is het inschrijvingsgeld en voor het overige probeert men wat kosten te besparen. In tegenstelling tot enkele andere triatlonwedstrijden wordt er niet met een rolling start gewerkt. “De eerste die dan over de meet komt, is niet noodzakelijk de winnaar. Je moet dan wachten en wij maakten ooit eens in een andere wedstrijd mee dat de timing uitviel, wat doe je dan? Dit is een BK en er wordt samen gestart. Wij hebben wel het voordeel dat de verschillende reeksen relatief ver uit elkaar liggen. De groepen bij de jeugd zijn eigenlijk niet zo groot.”

Met de Iron Kids wedstrijden erbij hoopt men bij TBT dat er zich ongeveer 350 jongeren zullen inschrijven. “Er wordt één begeleider per atleet toegelaten. Hij zorgt voor de bevoorrading en helpt indien nodig in de wisselzone.”

Op het vorige BK bij de jeugd in Mechelen was TBT goed voor twee keer goud en eenmaal brons. Giani Vanden Broucke uit Zuienkerke maakte toen zijn favorietenrol waar en werd nationaal kampioen bij de junioren. Bij de Jeugd A (16 jaar) werd Bo Dubin uit Brugge, net als het jaar voordien, derde. Bij de Jeugd C (12-13 jaar) ging de nationale driekleur naar de Brugse Lotte Minnebo. Het zal moeilijk zijn om dit te evenaren. “Onze beste lichting lag bij de junioren en die zijn er niet meer bij, met uitzondering van Wout Franco. Bij de Jeugd A ligt de kwaliteit wat lager en Lotte is een eerstejaars bij Jeugd B. Zij zal er normaal gezien opnieuw dicht bij zijn.”

80 inschrijvingen

Xander Marclé en Katrien Maes wonnen vorig jaar de Memorial Kenneth Neyt. “Ik verwacht hier niet zoveel deelnemers en dus ook niet echt problemen naar veiligheid toe. We hopen zoals ieder jaar op een 80-tal inschrijvingen, in een wedstrijd ter ere van Kenneth.” Daags voordien, zaterdag 5 september, is er in de regio, meer bepaald in Damme de Viventriatlon. “Dat is een niet stayerwedstrijd. Waar een ander type atleten naar toe trekken. Wij hebben een sprinttriatlon waar toch redelijk wat jongere triatleten op afkomen en zoals wij er bij onze beloften toch wat redelijk hebben”, besluit Bogaert. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier