Triatleet Marino Vanhoenacker kan geschiedenis schrijven

© BELGA
Redactie KW

De 41-jarige triatleet uit Jabbeke gaat in de nacht van zaterdag op zondag op zoek naar winst in de Ironman Australië. Hij zou daarmee de eerste triatleet zijn die op elk continent een Ironman won.

Marino Vanhoenacker wordt op 19 juli 42 jaar, maar de motivatie is er nog steeds bij de voormalige houder van het Ironman World Record. Hij vertoeft momenteel in Australië waar hij in het weekend in Port Macquarie aan de Ironman deelneemt. Bij winst zou het zijn zeventiende overwinning zijn in een Ironman, maar bijzonderlijk ook een zogenaamde Grand Slam of het winnen van een Ironman op elk continent. Een primeur in de geschiedenis van de sport. “Ik denk nog steeds aan triatlon zoals toen ik met de sport begon. Ik heb nog steeds honger en wil nog steeds races winnen“, klinkt Bink overtuigend.

De Belgische Ironman won eerder al in Noord-Amerika (Florida, Chattanooga, Mont Tremblant), Zuid-Amerika (Brazilië), Europa (Oostenrijk, Frankfurt), Azië (Maleisië) en Afrika (Zuid-Afrika). Er rest hem nu alleen nog Australië- Oceanië, tenminste tot er eventueel ooit een Ironman op Antarctica wordt gelanceerd.

Vanhoenacker probeerde vorig jaar al eens om deze grandioze prestatie te bereiken, maar moest dan in de Ironman in Nieuw-Zeeland in Taupo opgeven. In 2012 kon de Jabbekenaar daar wel al eens juichen, maar die wedstrijd werd toen omwille van de weersomstandigheden ingekort. Die zege telde toen niet als een volwaardige Iron Man overwinning. Nu krijgt Vanhoenacker dus een nieuwe kans. Zondagmorgen weten we of hij in zijn opzet slaagt. Het zou alvast een passende eer zijn om aan zijn carrière toe te voegen.

(ACR)