Triatleet Kenneth Vandendriessche staat voor belangrijk tweeluik: “Als een kind in een snoepwinkel”

Kenneth Vandendriessche start zondag in de Challenge Sankt Pölten, begin juli kan hij eindelijk debuteren op de hele Ironman.© foto Wouter Van Vaerenbergh
Kenneth Vandendriessche start zondag in de Challenge Sankt Pölten, begin juli kan hij eindelijk debuteren op de hele Ironman.© foto Wouter Van Vaerenbergh
Redactie KW

Professioneel triatleet Kenneth Vandendriessche heeft enkele belangrijke weken voor de boeg. Dit weekend werkt de Izegemnaar de halve Ironman van Sankt Pölten af en begin juli volgt zijn langverwachte debuut op de volledige afstand. “In Lanzarote wil ik vooral ervaring opdoen, maar het ultieme doel blijft om ooit een volledige Ironman te winnen.”

Zondag staat triatleet Kenneth Vandendriessche (29) aan de start van de Challenge Sankt Pölten, een halve Ironman in Oostenrijk. In dit soort wedstrijden behoort hij normaal altijd tot de kandidaat-winnaars, maar de huidige omstandigheden maken het extra moeilijk. Aangezien er weinig internationale wedstrijden zijn, is het deelnemersveld immers overal enorm sterk. “Dat was recent zo in Gran Canaria en ook nu zou de top tien halen eigenlijk al een topresultaat zijn, ook al heb ik heel goed getraind”, beseft Kenneth. “Elke wedstrijd lijkt wel een kampioenschap waard.”

Debuut in Ironman

Zijn afspraak op 3 juli is voor Kenneth echter nóg belangrijker. Dan maakt hij namelijk zijn langverwachte debuut op de volledige Ironman in Lanzarote. Eerder werd zijn debuut al meerdere keren uitgesteld. “Normaal zou ik eind 2019 al deelnemen in Cozumel in Mexico, maar ik wou geen risico nemen met mijn toenmalige achillespeesblessure. Vorig jaar werden Lanzarote, Nice, Vitoria-Gasteiz en Cascais telkens geannuleerd. Als ik het dan allemaal had geweten, was ik in 2019 natuurlijk wél gestart in Cozumel. Bij mijn debuut begin juli wil ik vooral ervaring opdoen, het wordt een nieuw hoofdstuk in mijn triatloncarrière. Hiervoor maakte ik de overstap van duatlon naar triatlon, ik voel me net een kindje in een snoepwinkel.”

“Uit alle testen blijkt dat de volledige afstand mij het best zou moeten liggen”

Kenneth is inmiddels aan zijn zesde jaar als professioneel triatleet bezig. Daarvoor maakte hij vooral furore in de duatlonwereld. “Het zwemmen zal dan ook altijd mijn werkpunt blijven. Uit alle testen blijkt echter dat de volledige afstand van een Ironman mij best zou moeten liggen, het is nu aan mij om dat te bewijzen. Het ultieme doel is dan ook nog steeds om ooit een Ironman te winnen. Na mijn topjaar in 2017 had ik misschien gedacht om nu al verder te staan, maar ups en downs en blessures horen erbij. Nu heb ik die bagage en voel ik me als atleet een pak sterker dan toen. Al is het niveau de laatste jaren enorm aan het stijgen.”

Uitvalsbasis Izegem

Niet alleen wordt de volledige Ironman straks een nieuwe uitdaging voor Kenneth, die afkomstig is uit Ruddervoorde en sinds twee jaar in Izegem woont. Hij heeft sinds twee maanden weer een Belgische coach. Daarvoor werkte hij samen met de Deen Torben Rokkedal. “De verstandhouding met Torben is nog altijd goed, maar ik heb mijn coach dichter bij mij nodig. Nu werk ik samen met Filip Speybrouck van De Sportkamer en Bart Colpaert als zwemtrainer. Ook zelf coach ik overigens enkele atleten vanuit Izegem, waar mijn vriendin Rachel en ik wonen. Qua trainingsfaciliteiten zijn er niet veel betere steden. Een mooie atletiekpiste, een indoor zwembad van 25 meter en outdoor van 50 meter, dichtbij het kanaal om het tijdrijden te trainen, na 30 kilometer zit je al in de Vlaamse Ardennen of Heuvelland… (lacht) Enkel de Spaanse zon missen we een beetje.” (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier