Trialbiker Kenny Belaey balanceert met fiets op kabel over kloof

Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

De stunt is voor rekening van Kenny Belaey, maar het even indrukwekkende filmpje werd gemaakt door Stijn Lammertyn.

Kenny Belaey is stilaan een begrip, de negenvoudig wereldkampioen trialbike pakt geregeld uit met straffe stunts en indrukwekkende video’s. Recent werd hij derde op het UCI wereldkampioenschap in Andorra, maar afgelopen zomer presteerde hij nog iets straffer in de Franse Alpen. Na meer dan een jaar voorbereiding en zes maanden intensieve training lukte het hem in La Plagne, om op een hoogte van 2.700 m met een enduro bike over een zogenaamde ‘slackline’ (een kabel van een banddikte breed) van 18 meter lang, boven een afgrond van 112 meter, van rotswand naar rotswand te rijden. Het kostte het 80 pogingen, maar het is Kenny uiteindelijk gelukt.

Dat u en ik ons gezellig van in onze zetel of achter ons computerscherm kunnen vergapen aan de spectaculaire strapatsen van Belaey, is voor een groot stuk te danken aan Stijn Lammertyn. Stijn, art director van STL Visuals en afkomstig uit Roeselare, is regisseur en cameraman van ‘Balance’. Hij maakt intussen al meer dan tien jaar video’s over en met Kenny Belaey, en ook over andere extreme sporten. “Ik heb Kenny leren kennen in Gent”, vertelt Stijn. “Ik deed toen nog aan skateboarden en Kenny fietste rond. We zijn vrienden geworden en tegenwoordig werken we dus ook professioneel samen.”

Trialbiker Kenny Belaey balanceert met fiets op kabel over kloof

Het draaien van zo’n video, heeft natuurlijk wel wat meer om het lijf dan het schieten van een promospotje in de veilige omgeving van een studio. En hoewel het Kenny Belaey is die op de fiets over die kabel balanceert, is het ook voor de rest van de crew niet evident. Want drones of niet, ook de cameraman moet -letterlijk- op de hoogte zijn en ter plekke de juiste invalshoeken zoeken.”Het was daar heel gevaarlijk”, bevestigt Stijn. “Maar we hadden ervaren klimmers en experts mee om ons bij te staan waar nodig.”

Het eindresultaat mag er dan ook zijn, je mond valt er van open. En wie zich afvraagt of dat allemaal lukt zonder valpartijen, in de aftiteling zijn enkele mislukte pogingen te zien.

>> Bekijk hier de film :

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier