Trainer Emma Plasschaert: “In het zeilen moeten alle puzzelstukjes samenvallen”

Zeilster Emma Plasschaert droomt van een medaille op de Spelen. “Gelijk wat de omstandigheden in Tokio straks worden, we weten al welk scenario we gaan toepassen”, vertelt Ward Vande Capelle.© BELGAIMAGE
Zeilster Emma Plasschaert droomt van een medaille op de Spelen. “Gelijk wat de omstandigheden in Tokio straks worden, we weten al welk scenario we gaan toepassen”, vertelt Ward Vande Capelle.© BELGAIMAGE
Redactie KW

Pakt Emma Plasschaert deze zomer een medaille op de Olympische Spelen? De kans is niet onbestaande, maar in het zeilen valt zoiets moeilijk te voorspellen. Dat weet ook haar physical coach Ward Vande Capelle. Hij moet ervoor zorgen dat de 27-jarige zeilster uit Oostende straks in topvorm in Tokio verschijnt.

Zeggen dat Ward Vande Capelle de 27-jarige zeilster door en door kent, is misschien iets te sterk uitgedrukt. Maar de physical coach weet wel hoe hij Plasschaert in vorm moet krijgen. De twee werken namelijk al sinds 2013 samen. “Na de Olympische Spelen van Londen was de zeilfederatie op zoek naar een nieuwe fysieke omkadering. Ze namen contact op met Energy Lab, waar ik voor werk, en ik kreeg de verantwoordelijkheid om een voorstel uit te werken. Zo ben ik bij de zeilfederatie terechtgekomen als physical coach en ik zit daar nu nog steeds. In 2013 maakte Emma nog deel uit van het Talent Team , maar zij is kunnen doorgroeien naar het Olympic Team . En straks mag ze naar haar eerste Olympische Spelen.”

Team Plasschaert

Vande Capelle is natuurlijk niet de enige die Plasschaert begeleidt op haar weg richting Tokio. De wereldkampioene in de Laser Radial-klasse van 2018 heeft een heel team rond zich om haar klaar te stomen.

“Ik kom zelf uit de zwemsport en triatlon”, vertelt Vande Capelle. “Een echte zeilachtergrond heb ik niet, maar ik denk niet dat dat een probleem is. Ik sta vooral in voor het fysieke aspect. Het zeiltechnische laat ik aan me voorbij gaan, daarvoor heeft Emma andere coaches. Bijvoorbeeld de Nieuw-Zeelander Mark Littlejohn, die nog coach is geweest van Marit Bouwmeester en een rits andere toppers. Het is wel belangrijk dat alles in overleg gebeurt. Een topzeilster trainen, is echt teamwork. Ik coördineer daarin het geheel op het gebied van de fysieke voorbereiding. Ik maak een jaarplanning op, sta in voor de cardiovasculaire trainingen (vooral fietsen), ik stel in samenspraak met Maarten Thysen de krachtschema’s op, Maarten zorgt voor de blessurepreventieve schema’s… Dat moet allemaal nauw opgevolgd worden. Het zeilen zelf komt daar natuurlijk ook nog bij en de ene keer is die workload hoger dan de andere. Staat er veel wind, dan kan een sessie van drie uur heel uitputtend zijn. Is er nauwelijks wind, dan is er bijna niks aan. We proberen vooraf zoveel mogelijk te voorspellen, maar we moeten altijd kort op de bal spelen. Soms moeten we het echt dag per dag bekijken.”

Op en top prof

De aanloop van Plasschaert richting Tokio is eigenlijk allesbehalve ideaal verlopen. Er zijn veel wedstrijden weggevallen, er was een quarantaine van twee weken in Australië… “Maar Emma is iemand die goed kan omgaan met zo’n zaken en ze heeft haar voorbereiding stevig in handen. Dat is iets dat met de jaren gekomen is. We weten ondertussen wat werkt bij Emma en waar ze zich goed bij voelt. Het helpt daarbij dat Emma echt mee aan tafel gaat zitten om de zaken te bespreken. Op die manier komen we tot een plan waar ze zelf helemaal achter staat. En Emma is een op en top prof. Eind vorig jaar moest ze bijvoorbeeld twee weken in quarantaine in Australië. Emma had die dagen op voorhand al ingevuld. Ze ging extra yoga doen, online cursussen volgen… Voor elke dag had ze een planning opgemaakt. Ook richting de Spelen hebben we alle scenario’s al doorgenomen. Gaande van een tyfoon, geen wind, veel wind… Gelijk wat er gebeurt, we weten al welk scenario we gaan toepassen. Het is echt een toffe atlete om mee samen te werken. Ook omdat Emma een hele sympathieke persoon is. Ik denk niet dat ze veel vijanden heeft in de zeilwereld.”

Op schema

Haar resultaten vielen de voorbije maanden dan wel een beetje tegen – eind vorig jaar werd ze negende op het EK, een plaats die ze ook bekleedde in haar laatste WB-race – volgens Vande Capelle ligt Plasschaert perfect op schema.

Ward Vande Capelle.© BELGA
Ward Vande Capelle.© BELGA

“We hadden inderdaad op beter gehoopt, maar Emma wou vooral focussen op bepaalde deelaspecten in die wedstrijden: bijvoorbeeld extra werken op de start of in bepaalde situaties meer risico’s nemen. En soms gaat er dan eens iets fout op een ander gebied. Die mindere resultaten kan Emma dus wel plaatsen en ze heeft er sowieso uit geleerd. Wat ik ook met zekerheid kan zeggen, is dat Emma fysiek op haar topniveau zit. We zien dat in haar testwaardes en in de fitness. Ze kan nu hogere gewichten duwen dan ze ooit gedaan heeft. De waardes op haar intervaltrainingen zijn beter dan ooit. Dat zit alleszins goed, maar in het zeilen zijn er zoveel zaken die een rol spelen… We moeten echt hopen dat in Tokio alle puzzelstukjes mooi samenvallen. En dan is er veel mogelijk.”