Toch geen forfaitnederlaag door niet-aangesloten kinesiste: Handbalclub Izegem kan zaterdag kampioen spelen

Als er één ding is dat de mannen van HBC Izegem typeert dan is het dat ze zich niet zomaar gewonnen geven. © VDB
Wouter Vander Stricht

Bij HBC Izegem leeft men al een hele week toe naar de thuismatch van zaterdag tegen Eynatten-Raeren, een zege was voldoende voor de titel en promotie naar de BENE-League. Maar nu dreigde een 10-0 nederlaag voor de match tegen Hubo Handbal (30-37 winst voor HBCI) omdat… de kinesiste niet aangesloten is. Vrijdagavond werd die beslissing nietig verklaard: de match gaat gewoon door. De opgelegde straf bleek niet proportioneel aan de vermeende inbreuk.

Even terug naar vorige week. HBC Izegem heeft vier kinesisten die via de club aangesloten zijn bij de bond. Volgens een beurtrol zijn ze op post bij de wedstrijden van de Izegemse handbalclub. “De kine die aangeduid was, moest in extremis afzeggen. Onze coach (Frank Platteeuw, red.) zat op een familiefeest en vroeg aan een nichtje dat kinesist is of ze eventueel niet wou inspringen. Zij wilde dat wel, maar niemand bij ons heeft er aan gedacht dat dat problemen zou opleveren. Ze is uiteindelijk ook op het officiële wedstrijdblad verschenen en bij de controle daarvan is men daar op gestoten.

Ook 15 euro boete

“Secretaris-generaal Dries Boulet heeft me op de hoogte gebracht. Hij kon niet anders dan een forfaitnederlaag uitspreken. We krijgen ook… 15 euro boete. Om maar te zeggen, we vinden dat die forfaitnederlaag niet in verhouding staat met de fout die we gemaakt hebben. We verwijten niemand niets, niet bij de bond en zeker ook niet onze mensen die zoveel doen voor onze club. Maar we gaan uiteraard wel in beroep. In een spoedzitting die vanavond plaatsvindt wordt dat beroep behandeld.”

Dit alles werpt natuurlijk een schaduw op de kampioensmatch die zaterdag gepland staat. “We wilden in eerste instantie het nieuws van onze spelersgroep weghouden en zouden pas communiceren nadat het beroep behandeld was, maar daar hebben anderen anders over beslist. Het zij nu zo. Hopelijk halen we het in beroep, indien niet verliezen we dus twee punten. Dan nog hebben we er 16 (i.p.v. 18) en blijven we aan de leiding. Winnen we zaterdag en Sasja, dat 13 punten telt, verliest thuis van Hubo Handbal, dan nog zijn we kampioen. Indien niet kunnen we het de week erop dan afmaken thuis tegen Sasja. En op de slotspeeldag is er dan nog de match tegen Apolloon Spurs Kortrijk, onze derde thuismatch op rij, waarin we dan eventueel nog een laatste kans krijgen. Maar het liefst van al spelen we dus nu zaterdag kampioen, zeker ook nadat het organisatorisch al niet evident was om in eigen sporthal te kunnen aantreden dit weekend.”

Match gaat toch door

Op de juridische spoedcommissie werd vrijdagavond bekendgemaakt dat de beslissing om HBCI een 10-0 forfaitnederlaag toe te kennen, nietig verklaard wordt. De opgelegde straf bleek niet proportioneel aan de vermeende inbreuk. Daardoor werd besloten om de score te behouden en de beslissing tot forfait ongedaan te maken. HBCI blijft dus aan de leiding in de play-offs van 1ste nationale met 5 punten voorsprong. Het kan zaterdag de titel binnenhalen in De Krekel mits winst tegen Eynatten-Raeren. Supporters op post zaterdag om 20.15 uur in De Krekel!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier