De selectieregel is als volgt: de eerste in elke categorie is zeker van het EK, anderen moeten het oordeel van de selectiecommissie maandagavond afwachten. Bij de vrouwen is Hanne Verbruggen torenhoog favoriete, maar zij loopt volgende week de marathon van Valencia en trekt niet naar het EK cross. Achter Verbruggen is het niveau van de Belgische vrouwen momenteel beperkt, en dus zou het zomaar kunnen dat er niemand naar Lissabon mag. Belgisch kampioene Hanna Vandenbussche hoopt net als Imana Truyers toch op een selectie.

Bij de mannen is Soufiane Bouchikhi de uitgesproken favoriet. Weerwerk wordt vooral van Michael Somers en Pieter-Jan Hannes verwacht. Ook Belgisch marathonrecordhouder Bashir Abdi verschijnt aan de start, maar hij kwam in het verleden nooit helemaal tot zijn recht in de modder van Schiervelde. Abdi heeft bovendien geen EK-ambities.

België zendt ook een ploeg naar Lissabon op de Mixed Relays, een korte, gemengde efstafette. De tickets daarvoor worden verdeeld op basis van de korte cross in Roeselare, die voor de gelegenheid is ingekort van 3.000 naar 1.700 meter. De eerste twee mannen en vrouwen mogen naar het EK. Bij de mannen gaan trainingsmaatjes Isaac Kimeli en Robin Hendrix een felle strijd aan met Ismael Debjani, de nationale recordhouder op de 1.500 meter. Bij de vrouwen zijn Renée Eykens en Sofie Van Accom de favorieten.

(Belga)

De selectieregel is als volgt: de eerste in elke categorie is zeker van het EK, anderen moeten het oordeel van de selectiecommissie maandagavond afwachten. Bij de vrouwen is Hanne Verbruggen torenhoog favoriete, maar zij loopt volgende week de marathon van Valencia en trekt niet naar het EK cross. Achter Verbruggen is het niveau van de Belgische vrouwen momenteel beperkt, en dus zou het zomaar kunnen dat er niemand naar Lissabon mag. Belgisch kampioene Hanna Vandenbussche hoopt net als Imana Truyers toch op een selectie.Bij de mannen is Soufiane Bouchikhi de uitgesproken favoriet. Weerwerk wordt vooral van Michael Somers en Pieter-Jan Hannes verwacht. Ook Belgisch marathonrecordhouder Bashir Abdi verschijnt aan de start, maar hij kwam in het verleden nooit helemaal tot zijn recht in de modder van Schiervelde. Abdi heeft bovendien geen EK-ambities. België zendt ook een ploeg naar Lissabon op de Mixed Relays, een korte, gemengde efstafette. De tickets daarvoor worden verdeeld op basis van de korte cross in Roeselare, die voor de gelegenheid is ingekort van 3.000 naar 1.700 meter. De eerste twee mannen en vrouwen mogen naar het EK. Bij de mannen gaan trainingsmaatjes Isaac Kimeli en Robin Hendrix een felle strijd aan met Ismael Debjani, de nationale recordhouder op de 1.500 meter. Bij de vrouwen zijn Renée Eykens en Sofie Van Accom de favorieten.(Belga)