Tibo Vyvey en Marlon Colpaert roeien zich naar halve finales op WK U23

Tibo Vyvey en Marlon Colpaert als Europees kampioen naar de halve finales op het WK U23. © ACR

Op het wereldkampioenschap roeien voor beloften in Racice, Tsjechië hebben Tibo Vyvey (KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRNS Oostende) zich in de lichte dubbeltwee rechtstreeks geplaatst voor de halve finales.

Het West-Vlaamse duo deed wat van hen verwacht werd en won comfortabel hun heat in 6:39’57”. In het begin van de race ging het nog gelijk op tussen de Belgen, de Portugezen Paulo Fidalgo en Vasco Bessa en de Nederlanders Max Gompel en Stefan Slagter. Uiteindelijk konden zij de Portugezen nog inhalen maar finishten toch op een bootlengte van Vyvey en Colpaert. Niet meteen de snelste tijd van de Europees kampioenen, want op het einde lieten ze hun tempo ferm zakken op wat nog komen moet. Maar ze plaatsten zich wel meteen voor de halve finales die zaterdag plaatshebben. Het West-Vlaamse duo komt dan omstreeks 12.20 uur in actie.

Enkele landen sneller

Vooral in de eerste reeks werd sneller geroeid, met Duitsland als winnaar met Fabio Kress en Melvin Mueller-Ruchholtz (6:30’71”) voor de Italianen Arturo Rotta en Tommaso Molinari (6:34’13”) en de Zwitsers Gian Struzina en Raphael Ahumade Ierland (6:34’83”). Ook in de derde heat roeiden de eerste drie boten, met Frankrijk (Ferdinad Ludwig en Victor Marcelot, 6:28’55) die de snelste kwalificatietijd liet optekenen, Oostenrijk (Konrad Hultsch en Lucas Hoemstein, 6:32’62”) en Polen (Jakub Byczek en Lukasz Piascecki, 6:34’45”), een snellere tijd dan de Bruggeling en de Oostendenaar.

“We hadden de wind verkeerd ingeschat en waren niet voor honderd procent top waardoor onze tijd niet super was. Maar we hielden wel de controle”, analyseert Vyvey hun race. “Er is niets verloren. We gaan met nieuwe moed verder.”

Olympisch duo

Vyvey en Colpaert grepen onlangs bij de senioren een onverhoopte zesde plaats in de finale van de wereldbeker in Luzern. Zij finishten toen dertien seconden na hun landgenoten en grote voorbeelden, Gentenaar Tim Brys en Bruggeling Niels Van Zandweghe. Het Olympische duo vertrok woensdag met ambitie en als een outsider voor een medaille richting Tokio. Gezien er op de Spelen geen fans mogen aanwezig zijn, besloot men een ‘supporterssok’ te laten maken die de supporters moeten dragen tijdens hun wedstrijd. De sokken werden via de sociale media verkocht en zijn nu reeds allen van de hand. (ACR)