Thijs Van Cleven (15) uit Oostkamp breekt provinciaal baanrecord op 200 meter vlinderslag

Op de voorbije Flanders Qualification Meet in Antwerpen verbeterde de 15-jarige Oostkampnaar op de 200 meter vlinderslag een twintig jaar oud provinciaal baanrecord van gewezen Olympiër Mathieu Fonteyn.

Thijs Van Cleven verbeterde op de 200 meter vlinderslag het provinciaal record.© ACR
Thijs Van Cleven verbeterde op de 200 meter vlinderslag het provinciaal record.© ACR

Thijs Van Cleven, lid van de Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) is opgenomen in het Junior selectieteam van de Vlaamse Zwemfederatie en kon met zijn clubgenoot Jasper Aerents deelnemen aan de Flanders Qualification Meet in Antwerpen.

Persoonlijk record

Deze wedstrijd was enkel toegankelijk voor elitezwemmers. Voor Thijs, die binnen zijn club als een groot talent beschouwd wordt, was dat in de eerste plaats om te zien waar hij nu staat. Op de 100 meter vlinderslag zwom hij naar een persoonlijk record in 57’44”. Op de 200 meter vrije slag, zowel in de reeksen als de finale, was dit in opnieuw een PR met 1:56’75”.

De jonge zwemmer wilde vooral pieken op de 200 meter vlinderslag, iets waar hij sinds enkele maanden minutieus naar toe had gewerkt. Met een besttijd van 2:09’20” had hij samen met zijn coach Stefaan Obreno maar één doel. De finale op die afstand moest een knaller worden in een vooropgestelde tijd van 2:07’00” om op schema te blijven richting de internationale tornooien en op termijn de beoogde Olympische limieten.

Lange weg

Thijs slaagde met grote onderscheiding in zijn opzet en finishte in 2:05’71”. Een verbetering van zijn besttijd met bijna vier seconden, die hij een jaar eerder, net voor het ingaan van de lockdown, bereikte tijdens de Vlaamse kampioenschappen in Antwerpen. Met die tijd verbrak Van Cleven op zijn leeftijd ook het twintig jaar oude provinciaal record van gewezen BZK-er Mathieu Fonteyn, die 2:06’34” zwom in een 25 meter bad. Fonteyn, die toen net de zwemclub in Oostende had geruild voor die in Brugge, nam later op die afstand in 2008 deel aan de Olympische Spelen in Peking en nam er toen met 1:56’65” het nationaal record op die afstand in handen.

Thijs heeft nog een lange weg te gaan, maar zijn knappe tijd van in Antwerpen zou wel voldoende geweest zijn om deel te nemen aan het EYOF, maar omwille van COVID-19 werd het tornooi in augustus in Slovakije afgelast.

Acht trainingen per week

Thijs loopt school aan het Sint-Jozef Humaniora in Brugge en traint daarnaast volop in het KTA in Sint-Michiels en Lago in Sint-Andries. Momenteel is dat acht keer per week, waarvan twee ochtendtrainingen op maandag en woensdag van 6.30 uur tot 8.00 uur onder leiding van assistent-coach Stefaan Maene. Vanaf september 2021 komt daar op vrijdag voor aanvang van school nog een extra training bij.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.