Tafeltennissers Julie Van Hauwaert en Sara Devos van het EK naar Frankrijk

Sara Devos en Julie Van Hauwaert hopen straks in Frankrijk te kunnen spelen. © (Foto GF)
Redactie KW

Julie Van Hauwaert (15) uit Zandvoorde en Sara Devos (16) uit Kachtem behoren in het tafeltennis als een eerstejaarsjunior reeds tot de topspelers in ons land. Op het Europees kampioenschap voor de jeugd zetten zij een knappe prestatie neer. Beiden sloten zich voor het voorbije seizoen aan bij een Franse club en hopen daar straks te kunnen spelen, alsook bij een team uit Antwerpen.

De Europese Jeugdkampioenschappen tafeltennis hadden dit jaar in Varazdin, Kroatië plaats. Vorig jaar werd het tornooi omwille van de coronapandemie niet georganiseerd. Sindsdien werd ook de leeftijdsgrens aangepast voor deelname. Voor dit jaar werden de kampioenschappen niet meer ingedeeld in cadetten en junioren, maar wel in U15 en U19-reeksen. Onze landgenoten startten met een gezonde ambitie aan het EJK. Langs Vlaamse zijde was het uitkijken naar de West-Vlamingen Julie Van Hauwaert en Sara Devos wat zij konden presteren in de U19-reeksen, samen met Estelle Duvivier en Candice Lardinois.

Het EJK opende met het teamevent en daarin streden de Belgische dames uiteindelijk voor de plaatsen 17 tot en met 24, nadat ze de play-off wedstrijd voor een eventuele promotie hadden verloren. De Belgen klopten Nederland met een duidelijke 3-0. De volgende horde, met name Moldavië, bleek echter nipt te sterk. De Belgische dames verloren met 1-3 en eindigden zo op de 19de plaats. “Ergens hadden wij gehoopt om een reeks te kunnen stijgen, maar dat zal wellicht voor volgend jaar zijn”, opent Julie Van Hauwaert. Samen met Sara Devos heeft zij als een eerstejaarsjunior nog drie jaar om in hun leeftijdscategorie progressie te maken.

Gouden Palet

In dubbel kwamen de dames meteen tegenover een sterk duo en werden ze uitgeschakeld. In het enkelspel slaagden beiden erin zich te kwalificeren voor de hoofdtabel. Julie en Sara eindigden dankzij winst in al hun partijen als eerste in hun poule. “Daar had ik toch stilletjes op gehoopt”, gaat Julie verder. “Ik won mijn eerste partij tegen een Griekse die hoger geklasseerd stond. Daarna moest ik het opnemen tegen Darya Kisel, het negende reekshoofd. Deze wedstrijd in de 32ste finales was na een 0-4 verlies voor mij het eindstation. Al ben ik wel tevreden over mijn tornooi. Ik sukkelde wat met mijn schouder. De voorbereiding liep dus niet zo ideaal.”

Julie Van Hauwaert won vorig jaar in het tafeltennis Het Gouden Palet. De prijs voor beste jongere onder 18 jaar in ons land. Ze dankte die onderscheiding, die je maar één keer in je leven krijgt, aan haar Belgische titel bij de cadetten, haar kwartfinale op het BK bij de seniores en de tiende plaats op de Europe Youth 10 in Berlijn. “De trofee werd omwille van corona nog niet uitgereikt, maar ik ben wel bijzonder trots met deze onderscheiding”, aldus Julie.

Frankrijk

Bij aanvang van het seizoen 2020-’21 nam van Hauwaert afscheid van TTC Zandvoorde om voor het Franse Saint-Denis in Parijs uit te komen. “Daar heb ik door corona tot nu toe enkel een kleine stage gedaan, maar geen enkele wedstrijd gespeeld. Ook al omdat Sport Vlaanderen de jeugd wil beschermen en men niet wil dat jongeren ten tijde van corona in het buitenland met een rode zone gaat sporten.”

Voor komend seizoen hoopt Julie wel in actie te komen bij Saint-Denis. Die overeenkomst is er. Al mag dat nu in combinatie met een tweede club. “Sedert dit jaar kan een speler met een A-klassement een dubbele aansluiting hebben”, legt Julie uit. “In het verleden kon dat niet. Mijn eerste ploeg blijft Parijs, maar als er daar geen competitie is en in ons land wel, en er bijvoorbeeld een speler nodig is, kan KTTC AFP Antwerpen op mij een beroep doen.”

Sara Devos heeft een gelijkaardige overeenkomst. Zij blijft lid van het Franse Saint- Quentin en gaat tevens voor de Antwerpse club uitkomen. Komend seizoen gaan beide West-Vlaamse tafeltennisspeelsters dus op het hoogste niveau aan de slag en hopen ze om hun huidig klassement, Julie als A7 en Sara als een A13, te verbeteren. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.