Wie de Vlaamse triatleten van nabij volgt, zal vast en zeker al van Sybren Baelde gehoord hebben. De 24-jarige triatleet boekte de voorbije jaren meerdere overwinningen op nationaal niveau en was op 30 augustus nog de beste in de kwarttriatlon van Viersel. De kans zit erin dat ook het grote publiek binnenkort zal weten wie Sybren is. Afgelopen zondag stond hij aan de start van de 70.3 Ironman van Les Sables-d'Olonne, zijn eerste triatlon tussen de profs, en meteen snelde hij er naar de achtste plaats.

"Vooraf zei ik nog dat ik content zou zijn met een stekje in de top 30", vertelt een tevreden Sybren twee dagen later. "Maar alles zat die dag mee en het is een pak beter uitgedraaid. Ik kwam zowat als 16de uit het water en kon tijdens het fietsen al wat atleten oprapen. Ik zat in een goede groep en op het einde van de fietsproef kwamen Kenneth Vandendriessche en Bart Aernouts nog aansluiten. Het gaf wel een boost om in de buurt van zulke toppers aan het lopen te kunnen beginnen. Op het einde kon ik Kenneth achterlaten en slaagde ik er zelfs in om Frederik nog voorbij te lopen. Moest ik na hem zijn geëindigd, was het even goed, hé. Maar het was wel speciaal om mijn grote voorbeeld in te halen. In één van zijn laatste wedstrijden dan nog. Dat deed me wel iets."

Afscheid in Menen

Ook komende zondag in de halve triatlon van Menen, waar Frederik Van Lierde afzwaait als professioneel triatleet, zal Baelde erbij zijn. En het belooft ook voor de Izegemnaar zelf een speciale dag te worden. "Ik ben geboren in Menen en ben er opgegroeid. Er woont daar ook nog familie van me. Er zal dus wel wat volk voor me supporteren. Of ik met grote ambities aan de start verschijn? Goh, het is afwachten hoe ik me zal voelen. Zo'n halve triatlon kruipt toch in de benen", lacht Sybren.

Een tweede aspect dat de triatlon van Menen bijzonder maakt, is natuurlijk het afscheid van Frederik Van Lierde, in 2013 winnaar van de Ironman van Hawaï én het grote voorbeeld van Sybren Baelde. "Frederik is niet alleen mijn voorbeeld, hij is ook nog eens verre familie. En zoveel jaar geleden - vraag me niet meer wanneer - mocht ik als klein jongetje voorlopen op het huwelijk van Frederik en Sofie. Hij was één van de redenen dat ik met de sport begon. Ik volgde zijn prestaties op de voet. Het zal raar zijn dat dat nu wegvalt."

Triatlon blijft hobby

Of Sybren geen ambities heeft om in Van Lierdes voetsporen te treden, wilden we nog weten. "Ik denk er wel over na om over te schakelen naar de lange afstand, maar dat is iets voor op de lange termijn. Voorlopig is triatlon voor mij een enorm plezante hobby. Eentje die ik perfect kan combineren met mijn job en samen met mijn vriendin (Linde Herreman, red.) kan beoefenen. Het is goed zoals het nu is", besluit de redder in het zwembad van Izegem.

Wie de Vlaamse triatleten van nabij volgt, zal vast en zeker al van Sybren Baelde gehoord hebben. De 24-jarige triatleet boekte de voorbije jaren meerdere overwinningen op nationaal niveau en was op 30 augustus nog de beste in de kwarttriatlon van Viersel. De kans zit erin dat ook het grote publiek binnenkort zal weten wie Sybren is. Afgelopen zondag stond hij aan de start van de 70.3 Ironman van Les Sables-d'Olonne, zijn eerste triatlon tussen de profs, en meteen snelde hij er naar de achtste plaats."Vooraf zei ik nog dat ik content zou zijn met een stekje in de top 30", vertelt een tevreden Sybren twee dagen later. "Maar alles zat die dag mee en het is een pak beter uitgedraaid. Ik kwam zowat als 16de uit het water en kon tijdens het fietsen al wat atleten oprapen. Ik zat in een goede groep en op het einde van de fietsproef kwamen Kenneth Vandendriessche en Bart Aernouts nog aansluiten. Het gaf wel een boost om in de buurt van zulke toppers aan het lopen te kunnen beginnen. Op het einde kon ik Kenneth achterlaten en slaagde ik er zelfs in om Frederik nog voorbij te lopen. Moest ik na hem zijn geëindigd, was het even goed, hé. Maar het was wel speciaal om mijn grote voorbeeld in te halen. In één van zijn laatste wedstrijden dan nog. Dat deed me wel iets."Ook komende zondag in de halve triatlon van Menen, waar Frederik Van Lierde afzwaait als professioneel triatleet, zal Baelde erbij zijn. En het belooft ook voor de Izegemnaar zelf een speciale dag te worden. "Ik ben geboren in Menen en ben er opgegroeid. Er woont daar ook nog familie van me. Er zal dus wel wat volk voor me supporteren. Of ik met grote ambities aan de start verschijn? Goh, het is afwachten hoe ik me zal voelen. Zo'n halve triatlon kruipt toch in de benen", lacht Sybren.Een tweede aspect dat de triatlon van Menen bijzonder maakt, is natuurlijk het afscheid van Frederik Van Lierde, in 2013 winnaar van de Ironman van Hawaï én het grote voorbeeld van Sybren Baelde. "Frederik is niet alleen mijn voorbeeld, hij is ook nog eens verre familie. En zoveel jaar geleden - vraag me niet meer wanneer - mocht ik als klein jongetje voorlopen op het huwelijk van Frederik en Sofie. Hij was één van de redenen dat ik met de sport begon. Ik volgde zijn prestaties op de voet. Het zal raar zijn dat dat nu wegvalt."Of Sybren geen ambities heeft om in Van Lierdes voetsporen te treden, wilden we nog weten. "Ik denk er wel over na om over te schakelen naar de lange afstand, maar dat is iets voor op de lange termijn. Voorlopig is triatlon voor mij een enorm plezante hobby. Eentje die ik perfect kan combineren met mijn job en samen met mijn vriendin (Linde Herreman, red.) kan beoefenen. Het is goed zoals het nu is", besluit de redder in het zwembad van Izegem.