Strijd op alle fronten in 45ste TAC Rally Tielt

Op de foto boven van links naar rechts Tom Nemegheer (Tielt), Jeroen Van Vanwanseele (Tielt), Kurt Braeckevelt (Oostrozebeke) en Tobi Vandenberghe (Veldegem). Onder zien we van links naar rechts Vincent Verstraete (Ruiselede), Johny Vande Walle (Kanegem) en Frank Baert (Beernem). © WM
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

Zaterdag wordt in en rond Tielt de 45ste TAC Rally verreden. De derde wedstrijd van het Belgisch kampioenschap rally belooft een spannende wedstrijd te worden en dat in alle groepen en klassen.

De twee favorieten voor de zege zijn, net als vorig jaar, Vincent Verschueren en Kris Princen. Regerend kampioen Verschueren, met de Kortrijkse Veronique Hosten als copilote, bleef trouw aan zijn Skoda Fabia R5 en debuteerde in de Haspengouwrally met een tweede plaats, terwijl zijn concurrent Kris Princen eveneens verder doet met de vertrouwde Skoda Fabia R5. De Limburger won in de Haspengouwrally en werd tweede in de Spa Rally met Bram Eelbode uit Beernem aan zijn zijde. We verwachten dit weekend opnieuw een secondenstrijd tussen Verschueren en Princen, want op de eerder korte klassementsproeven is het moeilijk om de tegenstand een mokerslag toe te dienen.

Wennen aan nieuwe bolide

Voor de dichte ereplaatsen rekenen we op enkele West-Vlaamse Skoda’s. Melissa Debackere heeft dit jaar een nieuwe hoofdsponsor en is verzekerd van een mooi programma terwijl Didier Duquesne met dezelfde sponsor aantreedt, maar de overstap maakt van Ford naar Skoda en misschien wel wat kilometers nodig zal hebben om te wennen aan de nieuwe bolide.

Robin Maes, de regerende Historickampioen, maakt dit jaar de overstap naar de moderne rally, maar gaf al mee dat dit jaar vooral een jaar is om veel te leren. Om de Skoda-armada te counteren, moeten we naar de Ford Fiesta’s R5 kijken, want opvallend is het feit dat er geen Peugeots en Citroëns R5 aan de start komen. De Fiesta’s R5 worden bestuurd door vader en zoon Cracco, Achiel Boxoen en Bruno Parmentier. Een winnaar zit daar niet tussen en we mogen de Ford Fiesta’s veeleer in de subtop verwachten.

Veel Porsches 997 GT3 aan de start

Dit jaar staan er opvallend veel Porsches 997 GT3 aan de start en met kleppers als Van Parijs, Snijers en Abbring aan het stuur zullen de Porsches, met het aangekondigde zomerweer als bondgenoot, zeker meestrijden voor de dichte ereplaatsen.

In de M-Cup neemt Kurt Braeckevelt het op tegen Mats van den Brande en Franky Boulat. De garagehouder uit Oostrozebeke knalde in de Haspengouwrally in het decor en moet nu in zijn thuisrally dringend punten scoren.

Zowel Steve Bécaert als Bert Coene hopen op een top 10-plaats met hun vertrouwde Mitsubishi Lancer Evo X, maar het is duidelijk dat de groep N-wagens het steeds moeilijker krijgt om vooraan mee te strijden.

Het Juniorkampioenschap is dit jaar een tegenvaller want er staan in Tielt amper zes teams aan de start. Gilles Pyck (Poperinge) debuteert met een Peugeot 208 R2 en hoopt in eigen streek mee te doen voor de zege.

Verrassing op komst?

Bij de Historics kijkt iedereen uit naar het langverwachte debuut van Paul Lietaer met de Opel Manta 400. Op de gladde Tieltse wegen moet Paul het opnemen tegen de snelle Ford Sierra Cosworth van Stefaan Stouf en de snelle BMW M3 van Guido Kenis, zodat Lietaer deze keer hard zal moeten knokken voor de zege.

In het Criterium nemen de vaste waarden Stefaan T’Joens (Avelgem) en Chris Dobbelaere (Tielt) het op tegen een meute snelle BMW’s aangevoerd door Brecht Hoorne, Xavier Alliet en Wouter Lievens. Bjorn Renier (Wervik) doet dit jaar zijn heroptreden met de vertrouwde Renault Clio en zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen.