Strijd ligt open voor zevende Berencross in Meulebeke

© VADU
Redactie KW

De zevende editie van de Berencross op zaterdag 5 oktober belooft een van de spannendste edities in jaren te worden. Dit keer geen Mathieu Van der Poel en Wout van Aert op domein Ter Borcht in Meulebeke en dus ligt de strijd open voor kandidaten als Lars Boom, Tim Merlier of Toon Aerts. Er komen alvast enkele parcourswijzigingen.

De Berencross vond in 2013 voor het eerst plaats, maar klom daarna in sneltempo door naar de hogere regionen van de veldritwereld. Bij de tweede editie was het al een professionele A-cross, later volgde de toevoeging aan de UCI-kalender en tegenwoordig behoort ze tot het pakket van de Ethias Crossen, een reeks van zes wedstrijden die live door VTM wordt uitgezonden.

“Wout Van Aert is out door de blessure die hij in de Tour de France opliep en Mathieu Van der Poel zal nog in het buitenland zitten”, vertelt Dirk Verwilst, voorzitter van de vzw Cyclocross Meulebeke. “Spijtig, want Van Aert had al toegezegd, tot het noodlot toesloeg. Hij brandde op een zege in de Berencross omdat hij hier nog niet eerder een overwinning had behaald. We kunnen wel rekenen op toppers als Belgisch kampioen Toon Aerts, Tim Merlier, Eli Iserbyt, Lars Van der Haar en Lars Boom. Bij de dames zien we straks Sanne Cant en Ellen Van Loy. De strijd ligt dus open en dat moet voor een spannende wedstrijd zorgen.”

BK veldrijden 2021

Het parcours ondergaat twee wijzigingen. Na de brug aan de Ter Borchtlaan zullen de renners ook ene langere passage op de berm van de atletiekpiste moeten trotseren vooraleer ze de piste oprijden. Daarnaast komt er een extra brug van vier meter hoog boven de ingang aan de Ingelmunstersesteenweg.

Er komt ook camerabewaking aan de ingangen. Het is een van de ingrepen die de organisatie nu al test in aanloop naar het BK veldrijden dat in 2021 op Ter Borcht neerstrijkt. “Het is onze laatste kans om alles nog eens terdege te testen, want volgend jaar in oktober is er geen Berencross”, weet Lore Beernaert van de organisatie. “Het BK volgt al meteen op 9 en 10 januari 2021. Dan verwachten we ook drie tot vier keer meer volk dan nu, tussen de 15.000 en 20.000 mensen.”

Om 10.45 uur koersen de nieuwelingen, gevolgd om 11.50 uur door de junioren. Om 13.45 uur is het aan de elite dames en om 15 uur is het de beurt aan de heren. Vanaf 16 uur een afterparty met DJ in de feesttent en om 19 uur komt Sam Gooris optreden.

Meer info en tickets: www.berencross.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier