Streekgenoten hopen te scoren op het BK piste in Brussel: “Finaleplaats zou leuk zijn”

Emma en Natan hopen hun persoonlijk record te verbeteren. © ELD
Redactie KW

Zaterdag en zondag staat in het Koning Boudewijnstadion in Brussel het Belgisch kampioenschap alle categorieën piste op het programma. Voor Atletiek Zuid West (AZW) is het uitkijken naar Emma D’haene (800 meter) en Natan Decoutere (400 meter horden).

Na maandenlang blessureleed lijkt er nu terug licht aan het einde van de tunnel voor Emma D’haene (17). “Voor mij eindigde de vorige wintercampagne nog voor de jaarwisseling met een voetblessure”, vertelt de Kortrijkse atlete. “Dit zorgde ervoor dat ik tot april niet kon trainen. Ik kon enkel trage duurloopjes doen. Corona kwam op dat vlak niet echt ongelegen voor mij. Intervaltrainingen staan zelfs nog maar sinds enkele weken opnieuw op het programma. Twee weken geleden waagde ik mij voor het eerst aan de ongebruikelijke 300 meter in Oostduinkerke. Met een chrono van 43″90 was ik dan ook best tevreden. Vorig weekend volgde een eerste test op de 800 meter tijdens de Brussels GP. De 2’16″09 die ik liet noteren, gaf me een goed gevoel. Al verzuurden de benen wat de laatste 200 meter.”

“Op het BK hoop ik zaterdag een nog snellere tijd te lopen. En wie weet, kom ik in de buurt van mijn PR (2’12″44) van vorig jaar. Een finaleplaats zou een verrassing zijn, maar mooi meegenomen. Wat het ook wordt, dit is voor mij sowieso een overgangsjaar”, zegt Emma D’haene.

Voor Natan Decoutere (23) kwam de coronacrisis minder goed gelegen. “Dit kan je wel stellen”, opent de Kuurnenaar die van start gaat op de 400 meter horden. “De voorbereidingen verliepen moeilijk omdat de wedstrijden alsmaar opschoven. Ik liet mijn indoorseizoen vallen om alles op deze zomer te zetten. Het is dan ook extra zuur dat we het bijna volledige zomerseizoen aan onze neus zien voorbijgaan.”

PR’s scherper stellen

Vorige week stond een eerste test gepland in Sint-Niklaas. “Al van bij de opwarming was duidelijk dat de warmte mijn energie wegnam. Met mijn 56″58 was ik wel tevreden, maar toch had ik een dubbel gevoel. Dit weekend hoop ik onder de 56″ te gaan. Wie weet, kan ik mijn persoonlijk record (55″20) benaderen. Stiekem hoop ik door te stoten naar de finale op zondag. Dat zou een leuke opsteker zijn. Ook mijn trainingsmakker Olivier Sercu is van de partij. Hopelijk kunnen we dit samen verwezenlijken.”

“Na het BK wil ik nog proberen mijn PR’s op de 400 (49″90) en 800 meter (1’57″22) scherper te stellen. Dit zijn zowat mijn doelen nog in dit vreemde zomerseizoen”, besluit Natan Decoutere.

Geven we nog enkele AZW-uitslagen mee. Op de Brussels GP bleef Michiel Vanhuysse op de 1.500 meter slechts 97 honderdsten boven zijn persoonlijk record. De atleet uit Marke klokte af op 3’55″38. Emma D’haene liep de 800 meter in 2’16″09. Niels Ostyn finishte op dezelfde afstand in 1’59″32. Helen Bruyneel had 61″75 nodig op de 400 meter.

Op een meeting in Sint-Niklaas verpulverde Filiep Vanhonacker het clubrecord op de 3.000 meter bij de +35 met 8’54″11. Hiermee springt hij over de 9’12″50 van Bert Deschodt in 2018. Ann Parmentier deed hetzelfde op de 3.000 meter bij de +40. De nieuwe toptijd bedraagt nu 11’02″85.

Steven Casteele mikt op podiumplaats: “De conditite is goed”

Steven Casteele (26) verdedigt dit weekend de kleuren van KKS op het BK piste. De Gullegemnaar neemt er de 5.000 meter voor zijn rekening waarop hij vorig jaar nog knap brons behaalde. “Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk besloten, in samenspraak met mijn trainer, om dan toch deel te nemen aan de 5.000 meter.”

“De goesting om nog eens een wedstrijd te lopen, is echter groot. Wedstrijdritme heb ik niet in de benen, maar dit zou geen rol mogen spelen. Een test op de clubmeeting enkele weken geleden waren de enige serieuze prikkel. Sowieso neem ik deel om op het hoogste schavotje te staan, maar met een podiumplaats ben ik ook tevreden”, zegt Steven.

“Na het BK volgt als alles doorgaat nog een 10.000 meter en het BK 10km op de weg in Lokeren. Hopelijk wordt het vele trainen beloond”, aldus Steven. Dylan Monserez is er door een heupblessure niet bij.

(ELD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier