Straf deelnemersveld voor Omloop van de Westhoek

Rik Goethals van Ichtegem Sportief: “Derde keer, goede keer!”© Foto Coghe
Rik Goethals van Ichtegem Sportief: “Derde keer, goede keer!”© Foto Coghe
Redactie KW

Als er in laatste instantie geen gekke coronadingen gebeuren, wordt op zondag 21 maart de 57ste editie van de Omloop van de Westhoek Memorial Stive Vermaut gereden. Er staan aardig wat toppers uit het vrouwenwielrennen aan de start. En er gelden strenge veiligheidsmaatregelen.

“In 2019 werd de Omloop van de Westhoek de dag zelf door stormweer afgelast”, vertelt Rik Goethals van Ichtegem Sportief. “Vorig jaar werden we dan de pas afgesneden door het coronavirus. Voor dit jaar staat alles weer in gereedheid en we hebben goede hoop dat het dit keer wel zal lukken. Derde keer goede keer, zeker? We kijken er alvast reikhalzend naar uit.”

“Dit jaar kunnen we rekenen op een indrukwekkend deelnemersveld, met 25 ploegen uit tien landen. Vanuit Nederland komen de kleppers Loreena Wiebes en Amy Pieters om andere grote namen zoals Lotte Kopecky en Jolien D’Hoore het vuur aan de schenen te leggen.”

Strenge maatregelen

“Maar de coronamaatregelen zijn niet van de poes en kosten handenvol geld. Zo moeten alle rensters voor de start een sneltest ondergaan en alle medewerkers die de koers volgen in de karavaan moeten zich ook laten testen. Het komt erop neer dat meer dan zestig volgers zich moeten aanbieden in het testcentrum in de Klokkenput. De testen gebeuren op zaterdag en zondag tot drie uur voor de start, en op afspraak om een toeloop te vermijden.”

“Toeschouwers langs het parcours met onder andere zeven passages van de Lookhuisstraat moeten een mondmasker dragen en er mag geen samenscholing zijn. Een veiligheidsauto zal voortdurend het parcours afrijden en officials zullen de veiligheidsmaatregelen omroepen en controleren. De aankomst is uiteraard publieksvrij. Ook de perszaal moet aangepast worden en per journalist moet een vrije ruimte van tien vierkante meter worden voorzien. Daarom wijken we uit naar De Ster, waar we normaal onze vips ontvangen.”

“En zoals te verwachten was, kunnen we dit jaar op heel wat minder sponsoring rekenen. Toch willen we de koers organiseren, omdat we anders riskeren onze zeer gunstige datum op de koerskalender kwijt te spelen.”

Geen wielertweedaagse

Net zoals vorig jaar werd op het laatste moment de wielertweedaagse, een organisatie van de Reigervrienden, afgelast.

“Het bericht viel pas vorige week dinsdag in de bus”, vertelt Franky Galle van de Reigervrienden. “De affiches die we hadden laten maken, kwamen de volgende dag binnen en mochten dus meteen in de vuilnisbak. We waren natuurlijk wel op onze hoede, maar dit is echt spijtig.” (RI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.