Stoffel Vandoorne verovert wereldtitel

© (Foto Belga)

Stoffel Vandoorne (Mercedes) heeft zich zondag voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen in de Formule E gekroond. Hij verzekerde zich van de titel dankzij een tweede plaats in de tweede ePrix van Seoel, de zestiende en laatste manche van het kampioenschap voor elektrische wagens.

De 30-jarige West-Vlaming begon aan de laatste race van het seizoen met een voorsprong van 21 punten op de Nieuw-Zeelander Mitch Evans (Jaguar), zijn enige overgebleven concurrent. Die werd zondag zevende. De dagzege in de Zuid-Koreaanse hoofdstad was voor de Zwitser Edoardo Mortara (Rokit Venturi Racing), die zijn vierde seizoenszege behaalde. De Brit Jake Dennis (Avalanche Andretti) vervolledigde het podium.

Vandoorne won dit seizoen slechts één ePrix – wel de meest prestigieuze in Monaco – maar toonde zich bijzonder regelmatig. Amper één keer finishte hij buiten de top tien (11e in Mexico). Acht keer stond de West-Vlaming op het podium.

In de eindstand totaliseert Vandoorne 213 punten. Evans is tweede met 180 punten, Mortara derde met 169 punten.

In 2010 won Vandoorne als 18-jarige de F4 Eurocup 1.6, twee jaar later de Eurocup Formula Renault. In 2015 stak hij de titel in de GP2 (Formule 2) op zak, waarna hij bij McLaren een zitje in de Formule 1 kreeg. In dat wereldkampioenschap werd hij in 2017 en 2018 telkens zestiende. Daarna werd hij in de koningsklasse testrijder voor Mercedes en ging hij het kampioenschap voor elektrische wagens rijden. Daarin werd hij in 2019 zestiende, in 2020 tweede en vorig jaar negende.

Vandoorne volgt als wereldkampioen Formule E zijn Nederlandse teamgenoot Nyck de Vries op.

“Dit is het beste gevoel ooit”, zei de Mercedes-rijder na afloop.

“We hebben een heel regelmatig seizoen afgewerkt. De auto was fantastisch en het team heeft uitstekend werk geleverd. Iedereen van ons verdient dit. Wat wij hebben verwezenlijkt, is iets speciaals”, stelde Vandoorne die de nodige tegenstand ondervond van Mitch Evans. “Hij heeft mij tot het einde van het kampioenschap uitgedaagd. Hetzelfde geldt voor Edoardo (Mortara, derde in de eindstand, red). Het was echt belangrijk om regelmatig te presteren. Zij tellen misschien meer zeges maar ik stond vaker op het podium. Het is een slopend jaar geweest. We hebben heel veel inspanningen geleverd. Wat ikzelf en het team hebben gedaan, is ongelofelijk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.