Stoffel Vandoorne trekt seizoen op gang in Saudi-Arabië

Stoffel Vandoorne. © Foto Belga
Redactie KW

Nu het Formule 1-seizoen is afgelopen, trekt de racecompetite voorbehouden voor elektrische auto’s, de Formule E, zich stilletjes aan terug op gang. Zaterdag vindt in Saudi-Arabië de eerste Eprix van het nieuwe seizoen plaats. Met Stoffel Vandoorne, die de overstap maakt van Formule 1 naar Formule E, stijgt het aantal Belgen in deze opkomende discipline naar twee. Jérôme D’Ambrosio wil met zijn nieuwe ploeg Mahindra Racing definitief doorbreken.

Het seizoen 2018-2019 Formule E bestaat uit 13 races, verdeeld over 12 steden op 5 continenten. Op 13 en 14 juli 2019 wordt er tweemaal geracet in de laatste stopplaats van het seizoen, New York.

Net zoals in Formule 1 eindigen de eerste 10 piloten van elke race in de punten. De eerste krijgt 25 punten, de tweede 18 en de derde verdient 15 punten. Anders dan in de Formule 1 bestaan er in de Formule E ook bonuspunten. De piloot die vanop de polepositie vertrekt mag 3 punten extra bijschrijven, de snelste ronde wordt beloond met één extra punt. Vorig seizoen werd de Fransman Jean-Eric Vergne (DS Techeetah), winnaar van 4 ePrix, wereldkampioen Formule E.

In vergelijking vorig seizoen staat ook de technologie niet stil. Zo worden de nieuwe krachtigere Gen2 bolides geïntroduceerd. Met een grotere capaciteit om energie op te slaan, zal er dit seizoen niet meer van auto gewisseld moeten worden tijdens de race.

Na 4 jaar bij Dragon Racing, stapte de 32-jarige ‘veteraan’ Jérôme D’Ambrosio afgelopen zomer over naar Mahindra Racing, dat afgelopen jaargang als 4e eindigde in het teamklassement (Dragon Racing werd pas 9e). Bij Mahindra Racing vervangt D’Ambrosio de vertrokken Duitser Nick Heidfeld, en krijgt hij Pascal Wehrlein als teamgenoot. De teller van de ex-F1 Belg staat na 45 races op 2 overwinningen en 7 podiumplaatsen.

Voor Stoffel Vandoorne, die na 2 seizoenen in de Formule 1 naar de uitgang werd geduwd bij McLaren, is Formule E een nieuwe onbekende uitdaging. In het nieuw opgerichte Duitse HWA Racelab vormt de 26-jarige Kortrijkzaan een team van ‘rookies’ met de Engelsman Gary Paffet, tweemaal kampioen in de gereputeerde Deutsche Tourenwagen-Masters (DTM). HWA Racelab wordt ondersteund door de Duitse constructeur Mercedes, en moet de aankomst van Mercedes in de Formule E voorbereiden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier