Stoffel Vandoorne sleept nog 13e plaats uit de brand in Duitsland: “Meer zat er niet in”

Redactie KW

In een tumultueus slot van de Grote Prijs van Duitsland is Stoffel Vandoorne vanop de allerlaatste plaats nog opgeklommen naar de 13de positie.

Toch zag het er in het begin allesbehalve goed uit voor de Rumbekenaar: aangezien hij de traagste tijd gereden had tijdens de kwalificaties, vertrok hij achteraan het veld. Achter zich kreeg hij nog Ricciardo en Gasly, die beiden een gridstraf opliepen.

Hekkensluiter

Al na één ronde zakte Vandoorne naar de laatste plaats: Gasly passeerde hem bij de start, Ricciardo in bocht 5. In de derde ronde sloeg Vandoorne terug en won hij terug een plaats op Gasly, maar daarna wipte Gasly met zijn Toro Rosso terug over Vandoorne.

Halfweg de race leek het noodlot toe te slaan voor Vandoorne: zijn McLaren vertraagde en het team riep hem binnen. Net voor hij de pitbox zou induiken, kreeg hij dan toch de boodschap verder te rijden. De vertraging kostte hem wel veel tijd: hij had nu een halve minuut achterstand.

Regenspektakel

En dan brak de hel los boven Hockenheimring. Alhoewel: het regende niet eens zo hard, maar zowel Gasly, Verstappen, Alonso en Leclerc beslisten om regenbanden op te leggen. Hun gok draaide verkeerd uit want het circuit bleef grotendeels droog.

Hier en daar lag het wel verraderlijk glad, zoals in het stadiumgedeelte. Dat was leider Vettel kennelijk ontgaan: hij schoof er van de baan en moest zijn hoop op een zekere overwinning begraven.

De safety car rukte uit en wanneer het stof terug was gaan liggen, reed Vandoorne pardoes op de 13de positie, voor zijn ploegmaat Alonso, Gasly en Leclerc, die tijd verloren hadden met hun nutteloze bandenwissels. De langverwachte wolkbreuk kwam er net na de finish. Tien minuten te laat voor Vandoorne, die had kunnen demonstreren hoe hij met zo’n regenbui omgaat.

“We moeten nu een aantal dingen aanpassen, zodat ik opnieuw over een normale wagen beschik”, reageerde de piloot na de elfde manche van het WK Formule 1. “Het was een hele vreemde race. In het begin reed ik achteraan, zoals al het hele weekend eigenlijk. Daarna had ik een probleem met de motor. Ik dacht dat onze race erop zat, maar we vonden de juiste settings om de motor opnieuw aan de praat te krijgen. Ik had minder kracht dan normaal, maar we konden op z’n minst voort racen. Toen het begon te regenen, maakten we de juiste bandenkeuze, waardoor we toch nog een paar plaatsen konden goedmaken. Meer dan de dertiende plek zat er vandaag echt niet in.”

Misschien volgend weekend? Dan vindt de laatste Grote Prijs voor de zomerstop plaats op de Hungaroring in Hongarije.

(BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.