Stoffel Vandoorne mag kwalificaties niet rijden na crash Mortara

Stoffel Vandoorne© Getty Images
Stoffel Vandoorne© Getty Images
Redactie KW

De piloten van Mercedes, onder wie Stoffel Vandoorne, en Venturi Racing zijn zaterdag uitgesloten van de kwalificaties voor de tweede manche van het Formule E-kampioenschap in Diriyah in Saoedi-Arabië. Dat is een gevolg van het onderzoek van de Internationale Automobielfederatie (FIA) naar de crash van Venturi-rijder Edoardo Mortara in de derde vrije training.

De 34-jarige Italiaanse Zwitser, voormalig vicekampioen in het DTM-kampioenschap, kwam na een proefstart op het einde van de oefensessie hard in aanraking met de baanafzetting. Daarbij leek er een probleem te zijn met het remsysteem, want de wagen ging bij de eerste bocht rechtdoor aan 140 kilometer per uur . “Edoardo Mortara is bij bewustzijn, kan praten en is onderweg naar het ziekenhuis om enkele onderzoeken te ondergaan”, meldde Venturi Racing op Twitter na de crash. Voormalig piloot Jérôme D’Ambrosio is onderdirecteur bij Venturi Racing.

De FIA besliste vervolgens een onderzoek te starten naar de oorzaak van het ongeval. De wagens van Venturi Racing en Mercedes, die nagenoeg identiek zijn, blijven gedurende het onderzoek in de garage. Daardoor konden zij niet deelnemen aan de kwalificaties. Stoffel Vandoorne, die vrijdag achtste werd in de eerste manche, start dus achteraan voor de tweede race. De tweede ePrix gaat om 18u03 van start, met de Nederlander Robin Frijns (Envision Virgin Racing) op de polepositie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.