De wedstrijd vertrok op een natte piste, de geknipte omstandigheden voor spektakel. En zo geschiedde: voorin liep het in de eerste bocht al fout met een botsing tussen Vettel, Raikkonen, Verstappen en Alonso. Stoffel Vandoorne, die vanop de 9de positie vertrekt, kan het tumult nipt ontwijken en rukt op naar de zevende plaats. Hij vindt aansluiting met de Mercedes van Bottas en kan rondenlang moeiteloos het tempo van de Fin volgen.

Vandoornes ploegmaat, Fernando Alonso, kan amper 9 ronden verder rijden met zijn zwaar gehavende McLaren en moet dan opgeven.

Tik van Massa

In de 12de ronde crasht Kvyat, rijdt de Safety Car buiten en duikt iedereen de pits in voor verse intermediate-banden. Ook Vandoorne. Wanneer hij terug als negende het parcours oprijdt krijgt hij een lichte tik van Massa, die Vandoorne niet zou gezien hebben. Zonder erg.

Beetje drama in de box

De West-Vlaming haalt in de 20ste ronde Williamsrijder Stroll in nadat die in de fout ging op de opdrogende piste. Vandoorne rijdt 8ste wanneer hij in ronde 28 zijn banden wisselt voor droogweerbanden. McLaren verknoeit opnieuw zijn bandenwissel waardoor de Rumbekenaar ettelijke seconden verliest, maar gelukkig behoudt hij zijn achtste plaats.

Duel met Palmer

Vandoorne vecht nog een robbertje uit met Jolyon Palmer voor de zevende plaats, maar de West-Vlaming geraakt niet voorbij de Renault. Wanneer voorligger Hulkenberg in de 39ste ronde ook nog moet pitten, schuift iedereen een plaatsje op en finisht Vandoorne op de 7de positie, goed voor 6 WK-punten.

Het is het beste resultaat voor Vandoorne in de Formule 1 tot dusver. In de tussenstand voor het wereldkampioenschap heeft hij nu 7 punten (het ander punt dateert van zijn tiende plaats in Hongarije) en staat hij op de zeventiende plaats.

(BV - foto a-Reuters)