Stoffel Vandoorne kijkt heel erg uit naar zijn debuut in de Formule 1

© BELGA
Redactie KW

Dat zegt de F1-piloot uit Rumbeke in een eerste reactie op Twitter.

“Ik stap bijna het vliegtuig in naar Bahrein, een beetje vroeger dan verwacht, maar ik kijk er heel erg naar uit. Ik zal mijn uiterste best doen voor McLaren-Honda”, zo tweette Stoffel Vandoorne donderdag nadat bekend geraakt was dat hij Fernando Alonso vervangt tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Bahrein. De 24-jarige West-Vlaming maakt zo zijn debuut in de koningsklasse van de autosport.

Bahrein ligt Stoffel wel

De reserve- en testrijder bij McLaren, vorig seizoen nog eindwinnaar in de GP2 Series, is de eerste Belg sinds Jérôme D’Ambrosio die aantreedt in de Formule 1. D’Ambrosio, nu aan de slag in het Formule E-kampioenschap, reed in 2011 voor Marussia en kwam in 2012 als testpiloot voor Lotus nog eenmaal in actie in de GP van Italië. Vandoorne is de tweede Belg die voor McLaren in actie komt, na Jacky Ickx in 1973.

Stoffel Vandoorne heeft goede herinneringen aan Bahrein. Bij zijn GP2-debuut in 2014 zegevierde hij er meteen. Vandoorne begon het vorige seizoen, waarin hij de titel in de GP2 Series pakte, met een zege en een tweede plaats in Sakhir. Afgelopen november won hij er nog de lange race en werd hij tweede in de korte race.

Alonso “zal zijn teammaat helpen”

Tweevoudig wereldkampioen Alonso kreeg na zijn zware crash van twee weken geleden in de openingsmanche in Australië geen startrecht van de dokters van de Internationale Automobielfederatie. De Spanjaard is onvoldoende hersteld, zo bleek na het vergelijken van enkele CT-scans van zijn borstkas. Voor de GP van China (17 april) gaat hij opnieuw onder de scanner.

“Ik heb tot de laatste seconde geprobeerd in Bahrein te racen na het ongeluk in Australië”, aldus Alonso op Instagram. “Ik begrijp de artsen van de FIA en zal nu proberen mijn teammaat Stoffel Vandoorne te helpen om zoveel mogelijk uit dit weekend te halen.”

Oefenen op vrijdag

Vrijdag staan de eerste twee vrije oefenritten op het menu in Bahrein. De eerste vrije oefensessie gaat door van 13 tot 14.30 uur Belgische tijd, de tweede van 17 tot 18.30 uur. De derde vrije oefensessie (14 tot 15 uur) en de kwalificaties (17 tot 18 uur) zijn voor zaterdag. De GP zelf wordt zondag vanaf 17 uur gereden.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.