Stoffel Vandoorne eindigt als veertiende in Canada

Redactie KW

Na twee opgaves heeft Stoffel Vandoorne eindelijk nog eens de finish gezien in Canada, maar de veertiende plaats is niet het resultaat waarop hij gehoopt had.

De Rumbekenaar wint in de eerste ronde maar liefst vijf plaatsen en rijdt na tien ronden, door de opgave van onze noorderbuur Max Verstappen, zelfs even in de punten.

 

Lang duurt dat niet: wanneer de fase met de virtual safety car wordt afgeblazen, wordt het tekort aan pk’s van de Honda pijnlijk duidelijk: “De snelheid waarmee de wagens naderden was echt indrukwekkend”, zegt Vandoorne. In amper één ronde halen Magnussen, Stroll en Hulkenberg de West-Vlaming in.

 

“Het is erg moeilijk om een groepje te volgen. Slagen we daar toch in, dan zijn we kwetsbaar omdat we het motorvermogen niet hebben om te verdedigen. Dus moeten we trucjes verzinnen om hen achter ons te houden, waardoor het erg uitdagend wordt”, zegt Vandoorne.

Eerste WK-punt verdampt

Na zijn eerste en enige pitstop pikt Vandoorne in als zestiende. Uiteindelijk sleept hij een veertiende positie in de wacht door de opgaves van Kvyat en ploegmaat Fernando Alonso, die enkele ronden voor het einde zijn hoop op een eerste WK-punt voor McLaren ziet vervliegen (en wellicht een gridstraf oploopt bij de volgende race in Baku). “Alonso’s motor verloor oliedruk door een mechanisch probleem. We hebben nog niet de exacte oorzaak ontdekt”, legt Yusuke Hasegawa van Honda uit. De zoveelste opgave brengt de relatie tussen McLaren en Honda tot een nieuw dieptepunt, nadat de Japanse motorbouwer een beloofde motorupgrade niet op tijd klaar had voor het raceweekend in Canada.

Overwinning

“Na zoveel moeite en hartzeer zou dat punt als een overwinning gevoeld hebben”, zegt McLarens racedirecteur Eric Boullier. “Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden om onze teleurstelling, frustratie en ja, verdriet uit te drukken. Dus hou ik het bij dit: het is gewoonweg niet goed genoeg.”

 

Op 25 juni staat de volgende grand prix in Azerbaijan op de racekalender. Vandoorne zegt dat het geen zin heeft te blijven zeuren: “Ik probeer gewoon mijn job te doen, ik hoop gewoon dat er snel verbetering komt zodat we eindelijk kunnen racen met de anderen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.