Stoffel Vandoorne derde in ePrix Valencia na knappe inhaalrace

Archief. Stoffel Vandoorne tijdens de shakedown van de Rome E-Prix leg tijdens het seizeon 2018-2019.© BELGAIMAGE
Archief. Stoffel Vandoorne tijdens de shakedown van de Rome E-Prix leg tijdens het seizeon 2018-2019.© BELGAIMAGE
Bron: Belga

Stoffel Vandoorne (Mercedes) is zaterdag na een knappe inhaalrace derde geworde in de ePrix van Valencia, vijfde manche in het wereldkampioenschap Formule E. De 29-jarige Belg eindigde op 24.886 van de Nederlandse winnaar Nyck De Vries (Mercedes). “Een rollercoaster van emoties”, vertelde Vandoorne achteraf.

De 26-jarige De Vries boekte zijn tweede zege van het seizoen. Eind februari won hij ook de openingsmanche in het Saoedische Diriyah. Vandoorne staat voor de tweede ePrix op rij op het podium. Twee weken terug won hij in Rome de vierde WK-proef. De Zwitser Nico Müller (Dragon/Penske) werd op 13.128 derde. André Lotterer (Heuer Porsche) haalde de finish niet.

Tweede in WK-stand

In Valencia had Vandoorne in de kwalificaties de snelste tijd gereden, maar werd hij bestraft omdat het bandennummer op de Mercedes van Vandoorne niet overeenkwam met het nummer op de technische fiche. In plaats vanop de pole, moest hij helemaal achteraan starten. De West-Vlaming rukte op naar de twaalfde stek, maar ging dan even van de baan en zakte naar de negentiende plaats terug. In de slotronden maakte hij nog bijzonder veel goed, om uiteindelijk als vijfde te finishen. Na enkele tijdstraffen voor de concurrentie werd het nog een podiumplaats voor Vandoorne.

In de WK-stand is Vandoorne tweede, op negen punten van zijn teamgenoot De Vries. De Brit Sam Baird is op twaalf punten derde. Lotterer kon dit seizoen nog geen punt pakken. Zondag wordt de derde manche eveneens in Valencia afgewerkt.

“Rollercoaster van emoties”

“Ik ben erg verrast. Om heel eerlijk te zijn, zou ik hier niet moeten staan”, vertelde Stoffel Vandoorne zaterdag. “Het was een heel intense race, met contact, waarin alles kon gebeuren. Het tempo was vrij goed, ik kon veel energie sparen en dat kwam ons in de laatste twee ronden goed van pas. Het was chaotisch, soms beangstigend, maar we hadden genoeg energie om het einde te halen .”

“Deze race en deze discipline is echt gek. Je gaat door een rollercoaster van emoties. ‘s Morgens blij met de pole, dan verdrietig over de declassering en uiteindelijk het podium dat ik haal. De afgelopen twee races met Nick ( De Vries, zijn teamgenoot bij Mercedes, winnaar op zaterdag en nieuwe leider in het kampioenschap ), die behoorlijk sterk was, hebben we vooraan gereden. Het voelt goed.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.