Stoffel Vandoorne debuteert vroeger dan verwacht in de Formule 1

Stoffel Vandoorne timmert verder aan de weg, hier zie je hem het Belgisch autosporticoon Jacky Ickx. ( © BELGA
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

De 24-jarige Rumbekenaar Stoffel Vandoorne maakt dit weekend, eerder onverwacht, zijn debuut in de Formule 1. Hij vervangt in de Grote Prijs van Bahrein zijn ploegmaat Fernando Alonso die onvoldoende hersteld is na zijn zware crash in de Grote Prijs van Australië.

Dat Stoffel Vandoorne ooit in de Formule 1 zou terecht komen, daar waren alle volgers en kenners van de éénzitterij het over eens. Vandoorne heeft uitzonderlijk veel talent en werd daarom al in 2012 ingelijfd in het McLaren Junior Team. Hij behaalde knappe resultaten in de GP2, de wachtkamer van de Formule 1, maar kon dit jaar toch niet doorstoten naar de Formule 1.

“Naast zijn overvloedige talent zal Stoffel Vandoorne ook nog veel geduld nodig hebben voor een vast zitje in de F1”

Het probleem ligt vooral bij McLaren zelf. De eens zo succesvolle Formule 1 renstal is de laatste jaren nog slechts een schim van het topteam van weleer. Om toch de nodige sponsors aan boord te houden is het voor McLaren van levensbelang dat ze met Jenson Button en Fernando Alonso twee vedetten aan de start brengen. Stoffel Vandoorne kreeg dan maar de rol van reserverijder toebedeeld en kreeg verder de belofte dat hij in 2017 zijn kans zou krijgen.

Door het uitvallen van Alonso debuteert Stoffel Vandoorne dus eerder onverwacht in de Formule 1. Vandoorne heeft het voordeel dat hij het circuit erg goed kent want hij won er al verschillende malen en dat hij zonder al te veel druk kan rijden. Er zijn geen hoge verwachtingen en als hij de wagen zonder brokken aan de finish brengt, zal iedereen zeer tevreden zijn.

Na deze Grote Prijs van Bahrein zal Stoffel Vandoorne opnieuw zijn rol van reserve rijder opnemen en kan Fernando Alonso opnieuw proberen het blazoen van McLaren op te poetsen. Vandoorne heeft immers niet de miljoenen euro’s van sponsor bedrijven om de deur naar de Formule 1 open te beuken. Alleen geduld en talent kunnen hem aan een competitief zitje helpen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.