Stijn Fincioen geeft looptips in coronatijden

Stijn Fincioen. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Tom Vandenbussche

“Ik merk zelf ook dat het momenteel niet gemakkelijk is om dezelfde motivatie aan te houden”, benadrukt Stijn Fincioen (39), na Koen Naert West-Vlaanderens beste marathonloper van het voorbije decennium. “Ik ben zelf trainer van heel wat atleten. In onze chatgroep probeer ik hen dan ook zoveel mogelijk te motiveren.” Zijn looptips op een rijtje.

Stel jezelf een tussentijds doel

“Nu zondag organiseer ik een wedstrijdsimulatie voor mijn Brugse atleten. Tien kilometer langs het kanaal Brugge-Oostende. Ze zullen ‘s ochtends allemaal de omloop afwerken. Apart uiteraard. (grijnst) In onze chatgroep is de onderlinge strijd uiteraard al een hele tijd volop aan de gang.”

Motiveer elkaar

“Bijna iedereen traint momenteel individueel. Sommigen doen dat al eens per twee. Ook voor mij is het wennen, want normaal loop ik vaak samen met mijn Aartrijkse dorpsgenoten Micha Declerck en Jimmy Bultynck. Sinds de uitbraak van het coronavirus is dat er nog niet van gekomen. Het is een mentale uitdaging, zeker voor intervaltrainingen. Dat hoor ik ook van mijn atleten en dus is het belangrijk om elkaar in de chatgroep te blijven motiveren.”

Loop op minder drukke momenten

“Op de oude spoorwegbedding naar Torhout is het momenteel niet te doen door de vele fietsers en wandelaars. Het is er niet meer veilig. Idem in de bossen. Ik probeer dan ook vooral op minder drukke momenten te gaan lopen, ‘s avonds. De voorbije week vaak zelfs om 19 uur. Dan kom je weinig volk tegen en is het aangenaam, omdat het al wat afgekoeld is. Je kan op zulke momenten echt van de rust genieten. Ik raad het iedereen aan.”

Train alternatief

“Voor competitielopers is het momenteel vooral belangrijk om de conditie te onderhouden en ook af en toe eens wat alternatieve trainingen in te lassen. Die afwisseling werkt motiverend.”

Koppels, ga samen op pad

“Koppels kunnen ook eens een grotere ronde doen, waarbij de ene al lopend start en de andere fietst. Tijdens de ronde kan er dan gewisseld worden.”

Stippel nieuwe looproutes uit

“Het zoeken en ontdekken van nieuwe wegen waar je nog nooit eerder gelopen hebt: ook dat is goed voor de motivatie van elke loper, competitief en recreatief.”

Train samen via video

“Bepaalde trainingsessies, zoals de welbekende cory stability, kan je in deze coronaperiode in groep via Skype, Microsoft Teams of Zoom afwerken. Heel wat trainingsgroepen doen het momenteel op die manier en ook wij beginnen hier binnenkort mee.”

Nog vier weken…

“Het is niet de meest evidente periode, maar het is belangrijk om positief te blijven. Dat doe ik zelf ook. Logisch natuurlijk. (glimlacht) Charlotte bevalt over vier weken. Dat is iets waar we beiden enorm naar uitkijken. Zelf ben ik momenteel al twee maanden aan het opbouwen na een aanslepend achillespeesprobleem. Begin april heb ik wel weer een relatieve rustperiode van tien dagen ingelast, aangezien mijn doelen pas later op het jaar vallen. Het is afwachten welke wedstrijden effectief zullen plaatsvinden.”

“Ik vrees voor de Nacht van Vlaanderen van eind juni en zelfs mijn eigen organisatie, Dwars door Aartrijke op 30 augustus, is heel onzeker. Het is niet de ideale periode om naar sponsors op zoek te gaan. Ik zou ook graag mijn zinnen zetten op het BK halve marathon, maar het is niet eens duidelijk waar en wanneer dat kampioenschap zal plaatsvinden. Een marathon is dit jaar uitgesloten. Nu ik vader word, wil ik eerst afwachten hoeveel ik nog zal kunnen trainen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.