Stijn Dejonckheere: “De ziel van topsport verdwijnt”

Er wordt nog gespeeld in de Euromillions Volley League, maar corona heeft er ook in het Belgische volleybal al serieus op ingehakt. Samen met Stijn Dejonckheere, ex-libero van Knack Roeselare en achter de schermen nog altijd nadrukkelijk actief bij zijn club, blikken we terug en kijken we vooruit.

(foto Bart) © VDB

1. Hoe mogen we de huidige situatie in de Euromillions Volley League inschatten?

“Het is cruciaal dat er nog gespeeld mag worden en we een competitie hebben. Als die tot in januari was stilgelegd en er daarna toch een kampioen zou worden uitgeroepen, is dat toch anders. Een kampioen moet zijn titel verdienen door acht, negen maanden lang de beste ploeg van het land te zijn. Ik ben dus enerzijds blij, maar aan de andere kant is de extra dimensie van het publiek er momenteel niet. De ziel van topsport verdwijnt. Je maakt het mooiste punt ooit? Mooi, maar je moet dat moment kunnen delen. Nu gaat dat niet en dat maakt het punt maar half zo mooi meer.”

“Welke richting de competitie op sportief vlak uitgaat, is voorlopig moeilijk in te schatten. Er zijn veel ploegen die al met corona te kampen hebben gehad, wij nog niet. Daardoor was de wedstrijd tegen Achel geen waardemeter. Tegen Maaseik waren we wel op niveau. Maar het is nog vroeg in de competitie. Er wordt nog niet voor de prijzen gespeeld. Menen kan een scherprechter worden voor de topclubs. Ik verwacht nog wel wat van die ploeg. Jammer dat de derby enkele weken geleden tegen ons niet kon doorgaan.”

2. Op 15, 16 en 17 december komt de Champions League zowaar naar Roeselare. Iets om naar te kijken?

“Het is in eerste instantie al prachtig dat Roeselare geselecteerd werd. Een schitterende prestatie van deze club achter de schermen. Het is een lichtpunt in de donkere eindejaarsperiode. Vergeet niet: dat zijn wereldtoppers (het Italiaanse Modena, het Russische Kemerovo en het Poolse Warszawa, red.) die naar Schiervelde komen. Er zullen geen supporters toegelaten zijn, maar we willen hen wel een service aanbieden in de vorm van livestreaming. Sportief wordt het wel niet evident. Momenteel blijven we soms twee weken zonder wedstrijden, terwijl we tijdens die driedaagse elke dag aan de bak zullen moeten.”

3. Hoe gaat het met jouw eigen activiteiten binnen de club? Als uitvoerend bestuurder van het audiovisueel bedrijf Clementine verzorgde je mee de livestreaming op de website van de topper tegen Maaseik.

“We hebben toen op eigen houtje beslist op heel korte tijd, wat niet evident was. Maar het is dus wel degelijk de bedoeling om dat in december ook voor de Champions League te doen. We rekenen er ergens op dat de VRT een deel voor zijn rekening zal nemen, anders zullen we voor een alternatief kijken. De kans is heel groot dat onze supporters die wedstrijden thuis live op hun computerscherm te zien zullen krijgen.”

” De coronacrisis heeft mijn takenpakket binnen de club natuurlijk serieus beïnvloed, maar uiteindelijk komt het nog altijd op hetzelfde neer: ik kan mijn ervaring als marketeer en als sporter gebruiken om Knack Roeselare nog interessanter te maken voor de buitenwereld. In coronatijden was livestreaming daarin een logische zet. Daarnaast werk ik overigens ook nog voor de Liga. Daar zijn we aan een denkoefening over het Belgische volleybal bezig. De clubs hebben elkaar in deze moeilijke tijden meer dan nodig.”

4. Hoe zit het intussen met jouw sportieve bezigheden. Dit seizoen maakte je jouw comeback bij Knack B…

“Na een sabbatjaar ben ik weer wat begonnen, maar het komt nu wel op de allerlaatste plaats. Ik kan dus maar één of twee keer per week meetrainen, maar ik heb gemerkt dat ik nog een aanvaardbaar niveau kan halen. Na één wedstrijd was het echter al gedaan met spelen. Op dit moment is Knack B zelfs helemaal niet meer aan het trainen, net als alle lagere reeksen. Misschien dat de competitie in januari kan hervatten, maar van een echte competitie met een echte kampioen kunnen we dan sowieso niet meer spreken, vind ik.”

5. Tot slot: je wordt eind maart voor de eerste keer papa. Jouw vrouw is Céline Platteeuw, ook een ex-volleybalspeelster op hoog niveau. De kans dat de genetica zijn werk doet, is nu wel heel groot…

(glimlacht) “Het zal waarschijnlijk wel een volleyballertje worden. Het wordt trouwens een jongetje, daar maken we geen geheim van. Maar we zullen hem absoluut tot niets verplichten. Hij moet vooral doen wat hij zelf graag wil doen. Ik heb wel, als grap, met de club afgesproken dat ik hem meteen zal inschrijven, zodat hij het jongste lid ooit van Knack Roeselare wordt. Dat zal wel enkele dagen duren, want het is pas mogelijk als ik zijn rijksregisternummer heb.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.