Stien Vanhoutte mag naar finale Junior World Cup

Stien Vanhoutte (rechts) won drie jaar geleden nog een bronzen medaille samen met Sandrine Tas en Anke Vos op het Europees Kampioenschap 5 km skeeleren in Nederland. © BELGA
Redactie KW

De skeeleraarster uit Gistel, die het dit seizoen ook in het lange baanschaatsen probeert, levert tijdens de ISU Junior World Cup in Helsinki enkele knappe prestaties.

Op de eerste dag reed Stien Vanhoutte (LBSG) bij de neosenioren naar een bijzondere knappe vijfde plaats op de 1000 meter in 1:23’30” en bleef ze net een seconde van het brons verwijderd.

Ook op de tweede dag had ze schitterend gepresteerd. Zowel op de 500 als de 1500 meter reed ze opnieuw naar de vijfde plaats. Zij leek het minst last te hebben van de extreme winterse weersomstandigheden in Finland. Zo moesten de schaatsers zondag op de openluchtbaan aan de slag bij een temperatuur van -14°C. Waar op de 1500 meter alle andere rijdsters door de extreme omstandigheden 10 tot 20 seconden boven hun PR bleven, bleef Stien met 2:14.49 slechts 4 seconden boven haar persoonlijke besttijd. Ook in de massastart eindigde ze als 5de. Door haar puike prestaties heeft Stien zich geplaatst voor de finale van de World Cup, op 9 en 10 februari in Baselga di Pinè (Italië).

Ook haar jongere zus Fran Vanhoutte (LBSG) zette een prima prestatie neer. Fran was in Helsinki de jongste deelnemer bij de junioren en moest ze het opnemen tegen meisjes die twee tot drie jaar ouder zijn. Fran werd op de 1000 meter 37ste in 1:37.98. Op de 500 meter reed ze naar de 29ste plek in 45.16, amper een seconde boven haar PR. In de massastart eindigde Fran als 15de.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier