Stien Vanhoutte en Sandrine Tas maken WK-debuut

Stien Vanhoutte en Sandrine Tas.© PR
Stien Vanhoutte en Sandrine Tas.© PR
Bron: Belga

Stien Vanhoutte uit Gistel en Sandrine Tas uit Oostende maken deze week hun debuut op het WK schaatsen (11-14 februari). Beide skeeleraars van wereldfaam schoolden zich recent om naar het ijs. In Heerenveen kunnen ze hun coronaseizoen bekronen.

In een gevecht om enkele honderdsten waren ze dit jaar afwisselend in het bezit van het nationaal record op de 500 meter. Met 39,19 seconden heeft Vanhoutte dat nu in handen. Ze is daarmee wel nog twee tellen langzamer dan de titelkandidaten.

Vanhoutte en Tas worden bij hun debuut op dit niveau begeleid door de jonge Nederlandse coach Manon Spruit, die lovend is over de instelling en vorderingen van haar rijdsters. In tegenstelling tot Simon Kuipers, de hoofdcoach van de Thialf Academy, maakt Spruit wel deel uit van de sanitaire bubbel, waarin de schaatsers al weken leven.

Road to Ice Project

Kuipers heeft het tweetal daardoor de laatste weken enigszins op afstand moeten volgen. Hij levert een bijdrage via apps en telefoontjes. Kuipers leidt het Road to Ice Project van de Internationale Schaats Unie (ISU), waar Vanhoutte en Tas ‘studenten’ zijn.

Vanhoutte start in Heerenveen op de 500 en de 1000 meter. Tas schaatst de 500 meter en de massastart. De kortste afstand gaat beiden vooralsnog het beste af. Tas onderscheidt zich door een razendsnelle opening (10,64 over de eerste honderd meter) en Vanhoutte komt de daaropvolgende ronde beter door.

Dubbelinterview

Op de kilometer wil het bij Vanhoutte nog niet lukken. “Op die afstand en ik tijd om na te denken over mijn techniek en dan ga ik panikeren”, bekent ze. Tas komt op de massastart nog niet erg makkelijk door de krappe bochten, maar voelt zich wel op haar gemak in het peloton.

Lees hier het dubbelinterview met Stien en Sandrine dat eind januari op KW.be verscheen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.