Stien Vanhoutte denkt dat er nog wel meer in zit

Stien Vanhoutte denkt dat er nog wel meer in zit. Vanhoutte scherpte zondag in Heerenveen het Belgische schaatsrecord op de 500 meter aan tot 39.35 seconden. “Als alles mee zit kan daar nog wel wat van af”, zo klonk het. Een tijd onder de 39 seconden beschouwt ze niet als onmogelijk.

Vanhoutte reed in de lege Thialfarena twee keer de kortste afstand. “Bij de eerste keer ging de eerste honderd meter in 11 seconden, in de tweede was ik een tiende sneller.” Het was voor het eerst dat ze onder de elf seconden opende. “Op alle onderdelen zit nog een marge”, zei ze. “Maar als je de schaatsbeweging te haastig uitvoert, ga je foutjes maken. Het is allemaal beheersing van de techniek.”

In januari reed Vanhoutte haar vorige nationale record in Heerenveen bij de Europese titelstrijd voor tienduizend enthousiaste fans. “Dit was wel even anders. De sfeer die doorgaans in Thialf heerst, miste ik wel. Als er zoveel mensen kijken, is dat een grote stimulans.”

Ver weg van de familie

Vanhoutte doet volgende maand mee aan het EK sprint (500 en 1000 meter) en in de twee weken daarna aan wereldbekerwedstrijden. Daar kan ze zich plaatsen voor de wereldkampioenschappen afstanden, die half februari worden gehouden. Als gevolg van de coronapandemie vinden alle toernooien in Heerenveen plaats.

Voorlopig blijft de recordhoudster uit Gistel in Heerenveen, waar zij een woning deelt met de Belgische shorttrackers Hanne en Stijn Desmet, die zich al langer permanent in Friesland hebben gevestigd. “Door corona is reizen moeilijk. Af en toe mis ik de familie. Maar het is momenteel niet anders.”

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.