Steven Casteele loopt zondag met BK eerste wedstrijd van het seizoen

Steven Casteele loopt het BK om te winnen. (Foto ELD)©ELD
Steven Casteele loopt het BK om te winnen. (Foto ELD)©ELD
Redactie KW

Zondag staat het Belgisch Kampioenschap veldlopen in Brussel op het programma. Dit is vreemd genoeg de eerste cross van het winterseizoen. Een van de deelnemers is Steven Casteele aangesloten bij KKS, die met flink wat ambitie naar het BK trekt. “Ik ga altijd van start om te winnen”

De organisatie zag vorige week het licht op groen gezet om het BK veldlopen, tevens de eerste CrossCup manche, in het Park van Laken te organiseren. Er zal slechts vier keer een startschot weerklinken bij een korte en lange cross voor mannen en vrouwen met maximaal 40 deelnemers per reeks. Toeschouwers zijn niet welkom.

Steven Casteele zal bij een negatieve coronatest aan de start staan van de lange cross (9.000 meter). De Gullegemnaar liep zijn laatste wedstrijd op 11 oktober tijdens het Belgisch Kampioenschap 10 kilometer op de weg. Wedstrijdritme is er dus niet.

Eenzaam trainen

“Ik ben toch al die tijd gemotiveerd blijven doortrainen hoor”, vertelt de opvoeder in een Kortrijks internaat. “Ik simuleerde zo nu en dan wel eens een wedstrijd tegen mezelf. Zo liep ik 5 kilometer, 10 kilometer en een halve marathon tegen de klok in mijn eentje. Op een koude ochtend haspelde ik die halve marathon af in 1 u. 06’25. Goed voor mijn tweede chrono ooit.”

“Ik ben deze lange trainingsperiode ook meer intervalgericht gaan trainen. Maar ook mijn duurlopen heb ik niet verwaarloosd. Die werden wel aan een lager tempo afgewerkt. Ik kon tot een paar weken geleden kwaliteitsvol tweemaal daags trainen, tot ik een ingreep aan mijn tanden onderging. Ik stond negen dagen aan de kant. De conditie is daar niet meteen spectaculair door achteruit gegaan. Ik kan enkel vaststellen dat ik nu frisser ben.” Tot twee weken geleden het bericht kwam dat het BK in Brussel kon doorgaan. “En dat klonk meteen als muziek in de oren”, gaat Steven verder. “De honger om terug in competitie te komen, is immens.

Lange voorbereiding

“We moeten natuurlijk eerst ter plaatse een negatieve coronasneltest afleggen. Iedereen heeft een lange voorbereiding gehad, dus zal iedereen er klaar voor zijn. Met het deelnemersveld ben ik vooraf niet bezig. Ik start altijd met als doel te winnen, maar met een podiumplaats zou ik ook heel tevreden zijn. Het is een omloop die niet te onderschatten is met zijn lange hellingen. Bij droog weer valt dit nog mee, maar als het regent, kan dit loodzwaar zijn. Persoonlijk heb ik liever een parcours met meer bochten, kortere heuveltjes en tempowissels.”

Kleiner budget

“Na het BK stond normaal een week later de CrossCup van Mol op het programma, maar die is afgelast. Die van Roeselare staat voorlopig wel nog in mijn agenda. Als kan, wil ik deze zomer vooral veel wedstrijden lopen.” (lacht)

Tijdens de coronacrisis bleven de sponsors de trainingsgroep van Steven trouw. “We zijn inderdaad geen sponsors kwijtgeraakt, maar het budget is wel minder geworden. Door deze pandemie mochten we niet op stage naar het buitenland, dus dat was voor de sponsor een meevaller. F-sport zorgt nog altijd voor onze gels en recovery shakes. Veel veranderde er dus niet op dat vlak”, besluit Steven Casteele.

(ELD)

Zondag 28 februari om 14.10 uur: Belgisch Kampioenschap veldlopen Elite mannen 9000m

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.