Sterren van Morgen: Zeiler Henri Demesmaeker

© Davy Coghe
Wouter Vander Stricht

De KW-redactie ging weer op zoek naar de zeven sporters die het straks misschien zullen maken. Sommigen onder hen dromen al van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio 2020, anderen kijken verder vooruit. De toekomst zal moeten uitwijzen hoever…

Leeftijd 18 jaar

Woonplaats Knokke-Heist

Familie Zoon van Patrick Demesmaeker en Delphine Huys, broer van Marie (18)

Studie economie-wiskunde via de middenjury

Club Royal Belgium Sailing Club in Knokke

Op mijn zesde raakte ik al verslaafd.

Sindsdien heb ik onafgebroken gezeild. Mijn papa leerde mijn zus en ik met de catamaran zeilen. Nadien kreeg ik ook een eigen exemplaar. Ik zeilde er de hele zomer mee. Zo is alles begonnen en uiteindelijk ben ik van klasse naar klasse geëvolueerd.

Het afgelopen jaar zeilde ik met de Nacra 15 in functie van de jeugdspelen.

Dat is het kleine broertje van de olympische Nacra 17 waar ik vorig jaar op zeilde. Maar ik heb dit jaar ook gevaren op de Flying Phantom, waarmee ik een wedstrijd in Miami zeilde.

Op de openingsceremonie van de jeugd olympische spelen droeg ik de vlag.

Die Spelen vonden afgelopen oktober plaats en als je dan je land zo mag vertegenwoordigen, doet dat je wel iets. Gezien onze eerdere prestaties hadden we ook kans op een medaille. In april waren we in Barcelona immers wereldkampioen geworden. Maar in Argentinië vielen we net naast het podium. Dat was wel een afknapper, maar ook daar leer je zaken uit.

Zeilen is echt wel een teamsport.

Op de Jeugdspelen in Buenos Aires nam ik deel met mijn Antwerpse teamgenote Frédérique Van Eupen. Op elkaar goed ingespeeld zijn is dus cruciaal, want samen zorg je voor de ultieme snelheid en voor de beste beslissingen. Het kan het verschil zijn tussen winnen of verliezen. Al was ik als stuurman toch wat meer de kapitein aan boord.

Sebastien Godefroid, Olympisch medaillewinnaar in 1996, is mijn coach.

Met Sebbe werk ik al meer dan tien jaar samen. We kunnen het ook heel goed met elkaar vinden, op alle vlakken. Ik kan een goed, serieus gesprek met hem voeren, maar we kunnen ons ook evengoed samen ontspannen. Hij heeft mij uiteraard al veel bijgeleerd en met zijn olympische ervaring na het zilver van 1996 in Atlanta kan ik nog veel van hem opsteken. Hij toont me hoe ik de puntjes op de i kan zetten en vlak voor het begin van een reeks geeft hij me nog nuttige tips.

Soms ben ik voor mijn sport meer dan 200 dagen per jaar in het buitenland.

Dat is niet altijd makkelijk. Ik heb ook een vriendin, Layla Kirsta uit Brugge. We zien elkaar op de momenten dat het past. En eens uitgaan met de vrienden moet ik daar eveneens proberen tussenin te passen. Maar ik maak het nooit te zwaar. Je moet in het leven keuzes maken. Aan de ene kant moet ik voor mijn sport bepaalde zaken laten, maar anderzijds zag ik intussen wel al heel wat van de wereld.

Sponsoring is broodnodig.

Zeilen is geen goedkope sport. Een boot kost al snel 25.000 euro. Die boten worden per container overal meegesleurd, maar je hebt dus drie boten nodig als je voortdurend in competitie wil blijven.

Ik bouw verder aan mijn palmares.

Ik werd al drie keer wereldkampioen en pakte ook,vijf Europese titels. Maar hier stoppen mijn ambities natuurlijk niet. Uiteraard denk je dan al eens aan de Olympische Spelen. Ik zou later echter graag mee willen strijden voor de oudste trofee in de sportwereld, ‘De America’s Cup’. Die draagt de naam van de eerste boot die die wedstrijd in 1851 won en is dus niet vernoemd naar de Verenigde Staten. Als ik die wedstrijd eens kan winnen, gaat een droom in vervulling.

Onze Sterren van Morgen werden gekleed door Deleye. Henri Demesmaeker draagt een broek van Mason’s, hemd en blazer van Selected, schoenen van Van Bommel en riem van Schuchard & Friese.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier