Sterke Vandoorne kijkt uit naar Formule E-manche in Marrakech

Stoffel Vandoorne. (foto Getty Images) © Getty Images
Valerie Van Avermaet

Meteen tweemaal podium en na drie races zelfs even eerste in het klassement. Stoffel Vandoorne kende een prima seizoensstart in de Formule E én kreeg ook een nieuwe kans in de Formule 1. Dit weekend tijdens de E-prix in Marrakech gaat de Kortrijkzaan opnieuw op zoek naar de leidersplaats in de ranking.

“Mercedes is een nieuwe instructeur in de FE, dus het is toch altijd wennen en vooraf moeilijk in te schatten hoe het zal verlopen. De auto waarmee ik race, is nog niet de beste van het circuit. Toch haalden we er al meer uit dan anderen met een betere wagen.” Dat laat zich merken in de ranking. Na drie races prijkte Vandoorne even op de eerste plaats. Al kon hij daar niet lang van genieten, want door een crash in de slotfase van de E-prix in Mexico verspeelde hij kostbare punten. Momenteel staat hij vierde. “Daar hadden we niet op gerekend, maar zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Mijn doel is vooral om constant te presteren en elke wedstrijd punten te pakken, want elk punt telt.”

In zijn tweede seizoen in de FE kent hij ondertussen de knepen van het vak. “Het energy management was vorig seizoen bijvoorbeeld nog helemaal nieuw, nu heb ik dat onder de knie. Vanuit de F1 kende ik dat niet, want daar reden geen elektrische wagen en er zit toch een speciale strategie achter dat energy level managen, hoor.”

“Formule 1 is zo onvoorspelbaar. Als ik nu moet kiezen, zeg ik toch dat ik volgend jaar nog in de FE zit”

In 2017 en 2018 racete Vandoorne in de F1 bij McLaren. Enkele weken geleden raakte bekend dat hij opnieuw een kans krijgt. Mercedes stelde hem voor als reserverijder. Dat wil zeggen dat hij zal invallen als Hamilton of Bottas niet kunnen racen. “Dat was geen doel op zich, maar ik ben wel heel blij met die nieuwe kans. Dat toont toch dat men vertrouwen in mij heeft.”

Of hij volgend seizoen weer helemaal in de F1 te zien is, weet Vandoorne echter nog niet. “Formule 1 is zo onvoorspelbaar. Als ik nu moet kiezen, zeg ik toch dat ik volgend jaar nog in de FE zit. Zolang ik voor kampioenschappen kan strijden, ben ik gelukkig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier